HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2012.01.09. 14:36 kuf

IV. Forraltbor főző verseny értékelés, képek, miegymás..

A blognak és személyesen nekem is nagy siker, hogy harmadik éve írhatok nektek a városban lezajlott forraltbor főző versenyről. Idén, történelmi múltját tekintve negyedik alkalommal zajlott le ez a parádés kis verseny. Verseny? Azon ez a rendezvény már túlmutat és ez idén derült ki számomra legjobban, hogy mint zsűri vettem részt rajta, nem pedig mint versenyző. Teljesen más volt most a másik oldalról figyelni a csapatokat, a készülődést, izgalmat.. Hihetetlen profi volt minden csapat, tavaly is azt mondtuk Ágival (Vígné Ági - Curia borház), hogy ezt már nem lehet felülmúlni sem hangulatban, sem több csapattal, de aztán megintcsak sikerült! :)  Idén is megvolt az aggodalom, hiszem pár héttel a verseny előtt még alig 10 csapat nevezett, de aztán, ahogy szokott lenni, az utolsó pillanatban felébredtek! 26 csapatnál nem is fért volna el több a tér szegletében és talán jobb is, hogy ilyen kis helyre szorultunk. Jobban összekovácsolta a csapatokat, a vendégeket és a hangulatot is. Egyre komolyabb kis sátrak épülnek és az a bormennyiség, amivel 1-1 csapat indult.. A többség 50 liter alatt nem is főzött, de volt 70-80 literes kompánia is!

Néhányan hihetetlen, több száz kg-os sparheltokat cipeltek ki a térre, döntő többségben fával dolgoztak a csapatok.  Elég komoly volt a házipálinka felhozatal is, időszerű lehet egy pálinkafesztivál is, de ne szaladjunk ennyire előre! Harapnivalóban sem volt hiány, a legkisebb standon is minimum zsíroskenyérre számíthattunk, pogácsa mellett, de a villányi Szalontai pincészet borával dolgozó csapat (Jedlik Ányos baráti társaság) még kocsonyával is próbált vesztegetni ! :D

Vesztegetésre nem volt szükség, durván jó borokat főzőtt mindenki és veszett kemény dolga volt a zsűrinek.. 2 fő szempont alapján próbáltunk osztályozni, illat és íz, de természetesen nyomott a latban az adott csapat standja, egyéni produkciója is. Nehéz helyzetben vagyok, mert a szavazólapok sajnos elkallódtak már, márpedig én arra jegyzeteltem, ki miben adott hozzá a borhoz egy kis pluszt, de meglehetősen sokan adtak! A pontozásra jellemző volt, hogy a maximálisan adható 10 pont nálam 5-6 csapat is megkapta, de összességében 7-nél kevesebbet senkinek nem tudtam adni. A közel 2 és fél órás zsűrizés után visszavonultunk a Curia falai közé és nem kis vita után kialakítottuk a lehetséges első hármat..

Aztán be kellett iktatnunk még egy kóstolókört néhány csapatnál és egy újabb brainstorming után papírra vetettük döntésünket.

Fónagy István (Vendégvárók Váci Egyesülete) barátom 3 gyönyörű kupát készíttetett idén is az első 3 helyezettnek, a második helyezettnek szántat sikeresen le is vertem a kisasztalról, eredményhirdetésnél, lányos zavaromban. Nehéz döntésünket igazolja az is, hogy eredetileg 1 különdíjat adtunk volna, de végül négy került kiosztásra, Vác város önkormányzata megtoldotta a díjakat. A díjazottak tehát:

1. helyezett - Kalmárok udvara csapata
2. helyezett - Dr. Néveri és Dr. Paulik ügyvédek csapata
3. helyezett - Vidéki Sanzon csapata

 

Curia Borház különdíjasa lett a Delirium Tramens csapata


Vác város különdíjazottai pedig a Borvirágok, Kannások és a Kedvenc csapat lett, ha minden igaz, talán mostanra már ők is átvehették a különdíjakat! 

 

 

 

 

 


Személyes kedvenceim között volt a Barocco és a Vidéki Sanzon forraltbora, de volt egy valódi biobort felhasználó csapatunk is, akiknek igazán egyéni ízvilágot sikerült összefőzniuk! Egyébként döntő többségben az édesbe hajlottak az ízek, talán 1-2 száraz indult a mezőnyben. Ugyanígy a vörösborok domináltak, de azért volt legalább 2 fehér is, ha jól emlékszem.

Tavaly már felhívtuk a csapatok figyelmét, hogy kóstolják meg egymás borát is, mert néhányan bundát kiáltottak idén is, de nem kell hinni a zsűrinek.. Ott a saját szagló és ízlőszerv, azt nehéz lenne átverni!  :) Jövőre valószínű jobban igénybevesszük a vendégeket, látogatókat is voksolás szintjén. A rendezvény ezen részén (vendégek szavazása) még lehetne javítani, de itt erősen emberhiányban voltunk és vagyunk.

A tavalyi perselyeket idén is szépen sikerült megtölteni, közel 200 ezer ft (190.120.-) gyűlt össze, amelyet Fónagy István segítségével a SEM alapítványhoz juttattunk el, akik egy daganatos, mozgássérült kislány mindennapjain próbálnak segíteni. Ebben a percben olvasom, hogy István már el is juttatta a befolyt összeget és a szervezők jókivánságait a 4 éves Dallos Dorinának. Az eseményről a vaconline.hu cikkét ITT olvashatjátok, a képet is onnan ollóztam)

A zsűri tagjairól még nem szóltam, egészen az utolsó percekig úgy nézett ki, hogy az általunk meginvitált, váci gyökerekkel rendelkező, többszörös világbajnok Gyulai Zsolt lesz az elnök, de sajnos egy külföldi út elszólította őt.  Szerény személyem mellett Dr. Tóth István ügyvéd úr, Fördős Attila Vác város polgármestere és Fónagy István (Vendégvárók Váci Egyesülete) vettek részt a kóstolásban!

Végezetül köszönjük annak a közel 1500 látogatónak, résztvevő csapatnak, hogy közösen egy ilyen kellemes délutánt, estét tudtunk összehozni és ne legyen rosszabb az idei, számszerint 5. Forraltbor főző verseny sem! Továbbá köszönjük Vígné Ági, Gyulabácsi és a Curia borozó fáradhatatlan munkáját, nélkülük december 30. idén is csak egy szürke hétköznap lett volna. Sokkal több ilyen és ehhez hasonló rendezvény kell a városba, a városnak. Nem pénzkérdés, csak emberi összefogás :) Ennyi.

Kapcsolódó fotóalbumok - vacigastro.hu, Cselédy András, Curia borház
(a képek kivételesen nem nagyíthatóak, mivel az összes elérhető a linkelt albumokból) A videó forrása estv.hu hiradó.
A vacigastro.hu 2010-es és 2009-es cikke.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: program forraltbor curia


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr183531563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása