HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.12.21. 07:44 kuf

III. Forraltbor főző verseny! - 2010.12.30. Főtér!

Gyorsan lepörgött ez az év, már csak pár nap van hátra belőle, engedjétek meg, hogy egy kellemes előszilveszeri bulira invitáljalak meg titeket! Immáron harmadik éve kerül megrendezésre Vác főterén a Forraltbor főző verseny, ami függetlenül attól, hogy versenyzőként vagy látogatóként veszel részt rajta, borítékolhatóan borvirágot rajzol az arcodra :) (A tavalyi rendezvényről ITT olvashattok) Talán sokan tudjátok, sokan nem, a verseny ötlete a Víg házaspár, Ági és Gyula fejéből pattant ki, hihetetlen lelkesedést és energiát fektetnek bele minden évben.  Gyulabá tavaly is folyamatosan szaladgált az asztalok között, mint a mérgezett egér, hol  egy pohár szívmelengető pálinkát, hol egy óriási pakk papírpoharat, hol csak pár jó szót adományozott a csapatoknak. A versenyt hagyományosan, december 30.-n tartják, délután 2 órai kezdettel és nagyjából 7 órakkor történik meg az eredményhírdetés. Habár versenyről beszélünk, közel sem a kiélezett küzdelem a lényeg, az elmúlt két év tapasztalataiból levonhatjuk, hogy a titkos receptek mind finom borokat szültek. Voltak szolidabb kis pavilonok, sparheltek, de volt, aki komoly logisztikát vonultatott fel. Tavaly például volt egy komplett lakóautó is, jómagam és kedves kis csapatom (Tisztán és Iszolda) egy óriási kék napernyő alatt tanyáztunk! (idén is megtaláltok minket, a napernyő a régi, a csapat és a csapatnév némiképp változik:)

A verseny kihirdetése kicsit elhúzódott, de a szervezés már hetekkel korábban elkezdődött. December elején ültünk össze először a Curiában, hogy átbeszéljük az elmúlt évek tapasztalatait, ötleteit, mivel lehetne még többet adni a rendezvénnyel, egyszerűsíteni a versenyzők és a bírák életét. Hoztunk néhány olyan döntést is, amivel olyanoknak is "adni" tudunk, akik az én minden napján megérdemelnék azt. Idén, az elmúlt évekkel ellentétben 100ft-os "kóstolási" díjat kér minden csapat a látogatóktól, amely összeget teljes egészében a a váci "Jobb Sors" alapítvány számlájára kerül és a Cházár András Általános Iskola és Speciális Szakiskola kapja meg. Az adományok kezelését és a verseny tisztaságát Dr Kondorosi Matyi barátom vállalta magára. Szükség volt erre a lépésre azért is, mert tavaly sokan félreértették a verseny célját. Nem kóstolni, hanem folyamatosan utántölteni áltak be a sorba, néha félrelökve, befurakodva a barátságos vendégeket. Azoktól a versenyzőktől, akik zsíroskenyérrel, egyéb étkekkel kedveskedtek, volt, aki gátlástalanul, négyesével vitte a kenyereket, így a későn érkezők lógó orral kellett tudomásul vegyék, hogy elfogyott a harapnivaló. Csapatunk tavaly meglehetősen felszerelkezve indult versenybe, 15 liter borral, 4-5kg kenyérrel, 2 tepsi kenyérlángossal, tepertőkrémmel, libazsirral.. naivan azthittük, hogy kitartunk estig :) 1 óra múlva látszott, hogy nincs mese, utánpótlás kell, barátaink a Curiából pótolták a Font vöröset, mások kenyérért szaladtak el, utólag is hála nekik! Még világos volt, amikorra minden kaja elfogyott és már csak borral tudtunk szolgálni, de azzal sem sokáig. Levontuk a tapasztalatokat és idén megpróbálunk úrrá lenni a felmerült problémákon, de ehhez kellettek a szabályváltoztatások is.

3. Váci Forraltbor-főző Verseny

2010.december 30.-án 14 órától a váci főtéren

Elő a titkos  receptekkel, mindenki főzzön, kóstoljon és vendégelje meg a szomszédot is! Idén a versenyző csapatok is kóstolják egymás borait és szavaznak a legjobb borra, a legszínvonalasabb, vagy legérdekesebb főzőhelyre, vendéglátásra. A zsűri a végső eredményt a csapatok szavazatainak figyelembevételével alakítja ki.

Forralt bor kóstolás a versenyzőknél 100 Ft / dl áron. A bevételt a szervezők a váci Jobb Sors Alapítvány számlájára  jótékonysági célra befizetik, a versenyzők ezzel a Czázár András Ált.Iskola és Speciális Szakiskola tanulóit támogatják.

Nevezés :  A Curia Borház borozóban  (Vác, Március 15 tér 20.) december 15-28-ig
Nevezési díj: 3000 Ft / csapat
Program:   Zenés ráhangolódás és főzőhelyek elfoglalása:13 órától
A főzés kezdete: 14 órakor, zsűrizés:16 órától
A zsűri 3 fődíjat kupával és oklevéllel és  különdíjat oklevéllel ad ki.
Ezen túl mindenki nyerhet egy jó hangulatú délutánt !

A program védnöke:Bábiné Szottfried Gabriella országgyűlési képviselő és
        Fördős Attila Vác Város Polgármestere

A zsűri elnöke: Dr. Bednarik Anasztázia orgona művész
A rendezvény háziasszonya:Fábián Nikolett

Fergeteges nosztalgia zene – ELŐSZILVESZTER!
Erdélyi botra tekert kürtőskalács, kemencében sült tárnoki kenyérlángos


Támogatóink: FÓNAGY&WALTER VENDÉG-ÉS BORHÁZ és a 2m Design

Szeretettel várja Önöket váciakat és a környékbeli települések lakóit  a rendező
 Curia Borház  és a Váci Dunakanyar Regionális Turisztikai Egyesület

Információ: curiaborhaz@invitel.hu , 27/ 307-238,  30-9321-709    
vdrtegyesulet@gmail.com 20/289-3746

A teljes 2010. évi szabályzat ITT olvasható!

A hangulat viszont parádés volt, folyamatosan szólt a zene, ittuk és itattuk a finom borokat, előkerült a pult alól a házipálinka, pótoltuk a napsütést! Néhány szóban még a változásokról, amik idén kerültek bevezetésre. Idén csak a zsűri és a csapatok szavazhatnak, a látogatók, kóstolók nem. A verseny alapvető célja egyébként is a kollektív jókedv, a váciak híres vendégszeretetének bemutatása! :) és az előszilveszteri hangulat megteremtése! ;) A csapatoknak 5 liter bort félre kell tenniük a zsűri és a társcsapatok számára. A zsűri elnöke a váci zeneiskola méltán híres orgonaművésze, Dr. Bednárik Anasztázia, aki egyébként december 24.-én a váci Ferences templomban orgonál majd. Idén terv lenne egy közös fotó a csapatokról, vagy ha egy teljes kép nem is jön össze, kérnénk minden csapatot, hogy magukról csináljanak minimum egy fotót! Tavaly és tavalyelőtt "sajnos" az óriási látogatottságtól nem nagyon volt mód megismerni egymást, a saját asztaloktól jó, ha 5-10 méterre jutottunk el. Én talán ha egy másik csapat borát tudtam megkóstolni, tőlük is édesanyám hozott egy pohárkával!

A tér körüli vendéglátóhelyek nyitvalesznek, emellett lesz friss kürtőskalács és kenyérlángos, más néven Töki-pompos is! :) Idén a nevezési díj is változott, 3000ft-ra nőtt, de ez egy 5 fős csapat részére nemhiszem, hogy megterhelő lenne. Ez a díj igazából a rendezvény költségeire, a fűtött nyilvános wc-re és a díjakra, oklevélre, kupára , takarításra fog elmenni. Idén változás lesz az is, hogy elektromos áramot a Curia _nem_ biztosít, így marad a fa, gáztüzelés, persze csak ésszel. Saját tapasztalat, mint tavalyi versenyző, érdemes levinni pár vastag kartonlapot a talpak alá, mert csontig hat a hideg egy órás ácsorgás után..

Ami a vesszőparipám és próbáljunk meg közösen figyelni rá.. az a tisztaság és rend. Mindenki hozzon néhány jó erős és nagy szemeteszsákot, amit hozott, azt vigye is el. Gyulabácsiéknak ígyis rámegy majd a másnap délelőttjük a takarításra és mivel 31.-én egésznapos rendezvények lesznek a téren, ne hagyjuk már szemétdombot magunk után! A másik, hogy figyeljünk oda egymásra! Vác kisváros, majdnem mindenki ismer mindekit.. tavaly volt egy zsebtolvaj pár, akit ugyan gyorsan kiszúrt a szerv, de legyünk résen. Együtt.. Idén is lesz rendőri jelenlét, reméljük elég lesz az elrettentő erő:)

A lényeg, harmincadikán találkozunk lent! A csapatoknak jó versenyt kívánok és ugyan forraltbor főző verseny lesz, de ne felejtsük el az apróságokat is! A tűzön elfér 1 kanna tea is :)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr362529478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása