HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2012.03.14. 12:50 kuf

Kossuth kifli sütő verseny holnap! (2011.03.15. csütörtök)

Kicsit megkésett a beharangozóm, de talán holnapig is olvassátok páran, illetve továbbadjátok! Az én szégyenem, hogy idén 5. alkalommal rendezi meg a váci Tragor Ignác múzeum a versenyt és én mégcsak nem is hallottam róla. Parádés időjárás várható, így értemes kidugni az orrunkat főterünkre, azon belül is a Március 15. tér  19. szám alá. (Memento Mori kiállítóhely mellett).  A nevezéseket délelőtt 10 órától fél12-ig fogadja a zsűri, amelyben Fónagy Pista barátom révén jómagam is részt vehetek, ezáltal mintegy Váci Gastro közönségtalálkozónak is beillik az esemény :) A lényeg természetesen a kifliken van, azt csiripelik, hogy az elmúlt 4 év indulói között parádés csemegék bukkantak a felszínre. A recepteknek se szeri - se száma, sokan újraértelmezik ezt az egyszerű, de annál finomabb csemegét, de dédnagyitól előkerült, megsárgult papírlapos receptfüzetecskéből elkészített kifli is készül majd! Az előzetes tervek szerint benyújtott sütemények zsűrizése látvány, íz és zamat alapján próbálja rangsorolni. A recept nem is annyira nehéz, ha kedvet kaptál a megmérettetésre, várunk Téged és családod is a rendezvényen! 

Mi a Kossuth kifli különlegessége?

 

 

A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt. Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost.
Palugyay híres konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.

forrás: vaconline.hu

A 2010-es rendezvényről a Dunakanyar Kistérségi Televízió készített összefoglalót, amelyet itt tekinthettek meg:

Az eredeti Kossuth kifli receptje

 

Kossuth-kifli
(egyszerű vajaspiskóta, dió/mandula szórással, kiflialakúra vágva)

20 dkg vajat habosra keverek 20 dkg cukorral, majd egyenként hozzá adom négy tojás sárgáját. A fehérjéket külön felverem egy csipet sóval. Fél citrom reszelt héját, fél zacskó sütőport is keverek bele, majd a habbá vert fehérjéket óvatosan beleforgatom egy kézi habverővel. 18 dkg lisztet (fele sima, fele rétes) is beleszitálok és elkeverem. Kisebb tepsibe (20x30cm) sütőpapírt terítek és belesimítom a tésztát. Tetejére két marék durvára vágott diót szórok, de ha mandulát teszünk, az még jobb, azt szerette Kossuth is és így mégiscsak létre jöhet valamiféle újabb kiegyezés.

170°-on sütöm, míg enyhén barna nem lesz. Rácson hagyom kihűlni, majd deszkára emelem és egy fánkszaggatóval félholdakat vágok ki belőle. Miért félholdakat? Gondolom ezzel emlékezünk meg arról, hogy Kossuth miután átadta Görgeynek a hatalmat, Törökország felé vette az irányt. Vagy csak azért hogy végre kijöjjön a kifli-alak?...
forrás: sajatleveben.blogspot.com
 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló verseny kifli


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr654316304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása