HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2011.12.08. 12:28 kuf

A nagy forraltbor teszt - 1. rész

Azt már tudjuk jóideje, hogy a legnagyobb isten áldása a kukoricagombóc, de azért télvíz idején nem vetjük meg a jó forraltbort sem :) Itt ez a 2 betűs szócska, hogy "jó", nagyon is sokat jelent, forraltbor nem nehéz készíteni, jót viszont annál inkább! Lehet főzni, fűszerezni, teával keverni, sőt a hátunk mögött lévő forraltbor főző versenyeken akadt, aki portorico-i rummal, pálinkával készítette. Van ugye az 'instant' 4-500ft/literes kategória,amit készen lehet venni, esetleg naranccsal feldobhatjuk, végszükség esetére ez is hiánypótló lehet!

A város forraltbor palettája meglehetősen széles, mind minőségben, mind árban. Utóbbit figyelembevéve a 130ft/decitől indulunk és a 200ft/deci körül állunk meg. Izben is megtalálhatja mindenki a neki tetszőt, van itt kérem teljesen száraz, van gyümölcságyon
érlelt, aszalt szilvás rettentő édes, fehér és vörös.

Curia jurta

A nagy öreg, a hagyományos! Tippelnem kell,de talán 5 éve is megvan, hogy Gyulabá először felállította a jurtát a tér sarkán.  Akkoriban itt a városban még nem árultak minden vendéglátóhelyen forralt nedűt a télen, talán a Margaréta, a Dunapresszó igen, illetve 2 évig a néhai Aredo étterem is készített egy fa kaibát,forraltborral, meleg teával, de ebben a versenyben a Curia Jurta volt a mindenvivő. Emlékeim szerint az első években csak vörösborból, később már vörös és fehérből is főzték az italt. Mindkét bor a Font pincészettől jön, a fehér cserszegi fűszeres, a vörös kékfrankos. Tavaly a nyitás utáni első hetekben szerintem kicsit sok volt a cukor, idén nekem tetszőek az ízek. A bort a Curia épületében fűszerezik be, nagy piros bonyhádi lábosokban, amit a jurtában lévő kis fás sparhelton rottyantanak össze, majd a 2 melegentartó elektromos termoszba kerül. Harapnivaló gyanánt mangalicazsíroskenyér, mandulás kifli akad, a fiatalabb korosztálynak gyerekbor és frissen facsart narancslé készül. A forraltbor decije 190ft, a sétáló papírpohár 20ft.  Helyben fogyasztva cseréppohárba szervírozzák a bort, régebben volt bizonyos foglaló a poharakra, mert minden évben tetemes mennyiség "tűnt el', idén már az emberek szívében és lelkivilágában bíznak.


Messina étterem

Egy olasz étteremnek nem kimondott profilterméke a forraltbor, de manapság egy főtéri vendéglátóhely nem engedheti meg magának, hogy télvíz idején ne kínáljon meleg, de alkoholos italt. Sajnos szomorúan látjuk párommal, hogy elvonatkoztatva a váciak,de akár a turisták anyagi helyzetén, alig-alig sétálnak emberek a főtéren.. :( visszatérve az olaszra, egy munkanapon, koraeste ültem be hozzájuk, kimondottan csak 1 forraltborra. Kérdésemre, hogy milyen borból főzik megtudtam, hogy az un. instant kategóriás forraltbort használják fel, amit felforralás után utólag cukorral tudunk még ízesíteni. Tényleg forralva kaptam, szinte elolvadt az üvegbögre, sajnos így az ízeket nem is nagyon éreztem. A közelező paramétereket hozza, de tény, a tér borainak többségével nem versenyezhet, viszont egy deci 130ft! Egy helyben fogyasztott bajnok vékonytésztás pizza mellé viszont korrekt partner!


Tarpa manufaktúra (karácsonyi pavilon)

Közvetlen a fehérek temploma előtt helyezkedik el, a tulajdonos egy nagyon kedves szentendrei hölgy, akitől megtudtam, hogy szerinte gyönyörű Vác, óriási a pörgés és Szentendre halott város. Hát igen, az érem másik oldala, mi meg sokszor oda sóvárgunk! :) 2 fajta borral készültek, a vörös cabernet savignon es franc-ből készül, a fehéret pedig elfelejtettem. (azthiszem cserszegi fűszeres). Mindkét forraltbor gyümölcságyon nyugszik 1 napot, utánna szervirozzák. Kifejezetten finom mind a fehér, mind a vörös, nagyon enyhén édes, viszont gyümölcsös, egyedi! Megkóstolható a Krampampuli is ami egy fűszeres, alkohollal kevert ital, melyet fogyasztás előtt meggyújtanak, továbbá megkóstolható a tahitótfalui eperbor édes és száraz kivitelben. 200ft/deci a forralt, mindenképp kóstolásra ajánlott!


így néz ki a Krampampuli ! :)

Heidrich pincészet (karácsonyi pavilon)

Egy újabb érdekesség, én ugyan kimondottan nem szeretem a mézet, de az itt kapható mézzel főzött anyag nagyon korrekt!! Azthiszem csak fehérborból (ami furmint) készítenek, de ilyen íz mellett ez a legkevesebb, az édesség is még az éppen belefér kategória. A 160-as ár minden egyes forintját megéri ez a bor, ide biztosan visszatérek, főleg, hogy a pincészet számos kellemes tétele szintén kapható és kóstolható! A száraz vonulatot a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály képviseli, édesben pedig van itt kérem aszú, szomorodni, aszúesszencia, fordítás és máslás. Egy deci 160ft, teljesen földhözragadt, vállalható ár.



A cikksorozatot hamarosan folytatjuk...

 

Ja és ne feledjétek, december 30.-án ismét lesz Forraltbor főző verseny! :)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló főtér forraltbor curia


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr673447809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása