HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2013.10.01. 10:02 kuf

Kitekintő - Szekszárdi Szüreti Napok látogatás 2013.09.21.

IMG_3025.jpgJudit barátunk a Curiából már augusztus végén mondogatta, hogy ne t.köljünk, menjünk le a Szekszárdi Szüreti Napokra, szerveződik egy Curiás-csapatos busz, nagy buli, nagy borok, ott a helyünk! Akkor még közbejöttek programok erre a szombatra, de végülis az indulás előtti péntek este 10 körül egy borgőzős borutcában, pont itt Vácott felsejlett, hogy van még 2 szabad hely. Ketten visszamondták, mondta Judit. Mi meg mondtuk, hogy akkor amen! :) A csapatról annyit tudtunk, hogy régi, tőzsgyökeres Curia fanok, fiatalok, idősebbek, de szeretik a jó bort..  Tehát jó arcok lehetnek! A szerveződés egy kisbusszal kezdődőtt, aztán ahogy jöttek a jelentkezések, a végére felduzzadt a tömeg 28 fő plusz kettőre, ezek volnánk mi, párommal! Az indulás kicsit későre sikeredett, szombat délután háromra, Gyuszibácsi volt az ötletgazda, bár legnagyobb sajnálatunkra, végül ő maga nem csatlakozott a fáklyás mehethez!

IMG_2972.JPGIMG_2990.JPG

A 3 órás út alatt már kialakultak a buszon a kisebb kasztok, volt elegyedés, begubózás, előkerült ipari mennyiségű és ízesítésű pogácsa, némi háziszesz, viszont bort elfelejtettünk csomagolni, így végül útközben pótoltuk. A rutinosabb játékosok viszont sörrel dolgozták meg a gyomrukat, utólag lehet, igazuk is lett, de erről később :) Lendkerekes kis buszunk 18:00-ra begördült Szekszárd főtere közelébe, megbeszéltünk egy fél11-es találkát, majd a csapat úgy szétrobbant, hogy estig a többségét nem is láttuk! A tapasztaltabbak 4-5-ös csoportokba tömörültek, egy-egy deciket kértek és azt öntötték szét a csapatpoharakba, mi is így tettünk.

IMG_2986.JPGIMG_3006.JPG

Nyílvánvaló, hogy kóstolásonként 1-1 deci egy főnek "hirtelen halál"-hoz vezetne, viszont döbbenetesen sok pincészet volt kint, parádés borokkal, így kellett az űr a bendőben! Szám szerint 38 szekszárd borvidéki borászat, 2 pálinkaház és egy vendég borvidék várta a vendégeket, 500ft volt a kóstolópohár, aztán már csak egy itinert kellett írni :) A lista nem teljes,de őket kóstoluk be a néhány óra alatt: Bodri, Bősz Adriánn (ifjú titán!), Dúzsi, Eszterbauer, Fekete, Heimann, Hetényi.. Lajvér (itt szép anyagok voltak ám!),  Márkvárt..hát persze! Na persze Mészárosék!! (a roséjük, az a szinesfaleveles-cimkés favorit a piacon!). Németh Janó, a Pósta borház és a lányok! :) Sárosdi, Sebestyén, Szeleshát, Szent Gaál, Takler!! Tűzkő..hutyutyu, de jóó volt!! Na és persze Vesztergombi és a csapat női tagjai szerint, a nagy öreg, a borászok playboya, Vida Péter úr!

IMG_3087.JPGIMG_3048.JPG

IMG_3053.JPGA borokról is néhány szót. Az elején eldöntöttük, hogy fehéret, rosét nem kóstolunk, a vörösökre megyünk rá. Ha belegondoltok, a legkisebb borásznak is minimum 3-4 vörös tétele van, ez olyan 150 ízt jelentene csak ebben az árnyalatban.. Így újabb nehéz döntést hoztunk, csak a közepes és csúcsborokat kóstoltuk, számszerint ez sem volt kevesebb, mint 35-40. Egy kóstoló mindenki számára szubjektív véleményeket, emlékeket hoz ki, így erről nehéz írni, de ami többünket megfogott, arról írhatok. Abban nagyjából egyetértettünk, hogy Heimann 2009-es Barbárjától jobb bort nem nagyon találtunk. Hihetetlenül egyben van, nem tolakodó, illatos-gyümölcsös és hol van még a csúcsa! Aki megteheti, vegyen egy kartont és rakja el pár évre..jópár évre! Megható tétel volt még Tűzkőék Talentum és Domb Cuvée-je, ezeket szívesen kóstoltuk többször is. Összességében elmondható, hogy a pincészetek középkategóriás borai (és felette) nem lehetett mellényúlni nagyon és pont az volt a jó, hogy egy teljes borvidék szortimentjét egyben lehetett kóstolni, akár kortyonként,IMG_3086.JPG féldecinként. Sok borász meg is tisztelte az estét, láttuk Heimannt, a fiatal Vidát, Mészárost..talán Dúzsit is. Jaj, majdnem kimaradt.. Ennyi bor mellé enni is kell valamit, hát azt kell mondjam, hogy döbbenetes kínálat volt étel fronton. 3 helyen számoltam kenyérlángosost, volt sima lángos, zsíroskenyér, de a tér egyik végében csak kifőzdék voltak, parádés pörköltökkel, húsételekkel. Az árak.. Egy ilyen kóstolót már sajnos be kell tervezni egy család pénztárcájába, az érdekesebb borok 500ft/decitől indultak és nem ilyedtek meg egy 1200-1400ft/decis ártól sem. (Barbár 1250ft/deci volt asszem). Ezért is érdemes 1 deciket többen szétönteni, vagy eleve féldeciket kérni..nem ciki :) Kenyérlángos 6-800ft között tompított, ásványvíz 200, lángos tán 450, dehát ez városunkban is ennyi lenne..

1017483_640669045965685_1393163410_n.jpg"Savankás!! .. de iható!! "

... ha lenne hasonló rendezvényünk. Kicsit hadd nyavajogjak. Szekszárd kb pont akkora, mint Vác, lakossága ~33ezer fő és csökken, ez is Váchoz hasonlatos. A belvárosa szép, ezt mi is elmondhatjuk! Egy autópálya megy el közvetlen a város mellett, papíron a mi M2-ünk is az. Oké, saját szőlőnk az minimál van, de ötletelésben nagyok vagyunk, ez vitathatatlan! És akkor nézzük meg ezt a cikket (a lényeget kivágtam):

"A Mészáros Borház Borászati Kft. a 695 milliós beruházáshoz 70%-os, azaz 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el.  A 2363 négyzetméter alapterületű, háromszintes, 22 szobás szálló mellett egy 70 fős éttermet és egy 150 fős konferenciatermet is kialakítanak. Az épületegyüttes egyik része - ahol a recepció is helyet kap - a Kossuth Lajos utcára néz majd, a másik része pedig - az étterem főbejáratával - a Rákóczi utcára. A két épületrészt egy parkosítot udvar köti össze. Ezen felül egy wellness részleget, valamint a kerékpárturizmus élénkítését szolgáló kerékpár kölcsönzőt és tárolót is terveznek. Köpenczei István projektmenedzser szerint a befejezés várható ideje 2014 júniusára tehető, míg a beruházás megtérülése egy lassabb, 10-15 éves folyamat lesz."

A Mészáros Borház Borászati Kft. a 695 milliós beruházáshoz 70%-os, azaz 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el.  A 2363 négyzetméter alapterületű, háromszintes, 22 szobás szálló mellett egy 70 fős éttermet és egy 150 fős konferenciatermet is kialakítanak. Az épületegyüttes egyik része - ahol a recepció is helyet kap - a Kossuth Lajos utcára néz majd, a másik része pedig - az étterem főbejáratával - a Rákóczi utcára. A két épületrészt egy parkosítot udvar köti össze. Ezen felül egy wellness részleget, valamint a kerékpárturizmus élénkítését szolgáló kerékpár kölcsönzőt és tárolót is terveznek. Köpenczei István projektmenedzser szerint a befejezés várható ideje 2014 júniusára tehető, míg a beruházás megtérülése egy lassabb, 10-15 éves folyamat lesz.

- See more at: http://www.pecsiborozo.hu/hirek/borhotel_epul_szekszardon#sthash.AjRa40YW.dpuf

meuszauros-alapkoo-077-680px.jpg


Jé.. nekik megy a matek! Ha már a turizmusra építenek, ki kell nyalni a feneküket az embereknek.. Program kell több napra, egy szálloda/hotel, ami mellett vígan elférnek a bizonyos tekintetben otthonosabb, családiasabb helyi vendéglátók. Na és igen, melegvíz kell a népnek, wellness. Ők durván 700M Ft-ból megcsinálják, nekünk gyönyörű példaként van egy orbitál "légópincénk" a régi csirkepiac területén, kb 2 milliárdért. Kontraszt. Hogy pl itt is lehetett volna a szállodánk? Vagy esetleg a Márc 15. tér 3. szám alatt, a Hajnik Pál utca melletti üres, de jelentős területen?

A Mészáros Borház Borászati Kft. a 695 milliós beruházáshoz 70%-os, azaz 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el.  A 2363 négyzetméter alapterületű, háromszintes, 22 szobás szálló mellett egy 70 fős éttermet és egy 150 fős konferenciatermet is kialakítanak. Az épületegyüttes egyik része - ahol a recepció is helyet kap - a Kossuth Lajos utcára néz majd, a másik része pedig - az étterem főbejáratával - a Rákóczi utcára. A két épületrészt egy parkosítot udvar köti össze. Ezen felül egy wellness részleget, valamint a kerékpárturizmus élénkítését szolgáló kerékpár kölcsönzőt és tárolót is terveznek. Köpenczei István projektmenedzser szerint a befejezés várható ideje 2014 júniusára tehető, míg a beruházás megtérülése egy lassabb, 10-15 éves folyamat lesz.

- See more at: http://www.pecsiborozo.hu/hirek/borhotel_epul_szekszardon#sthash.AjRa40YW.dpuf

Egyébként az egész rendezvényre hihetetlen szervezettség volt jellemző, talán egyedül a mobil wc volt kevés, illetve egyedül egy pincészet csinált egy kis ingyenes mosdót, ahol poharat lehetett mosni, vizet vételezni. Minden borászatnak szabvány kis pavilonjai voltak, 4 sarkában ytong oszlopok, fa ácsolt tetőszerkezet, alatta sörpadok. 1 padnyi helyet hagyhattak volna minden portán, mert a pultok megközelítése néhány helyen közelharchoz volt hasonló, a bódult tömegben :)

IMG_3055.JPGIMG_3071.JPG
Szóval Szekszárd Szüreti napok!  Este 10 felé már megvoltak a kötelező körök, sőt nemkevés egyéni performance is, kóstoló terén. A jeges, 10 fokos szél az arcunkra fagyasztotta a mosolyt drága feleségemmel, de a csapat többi tagjában még forrt a lelkesedés :D Nagyjából éjfélkor hagytuk el Szekszárd városát, a busz végében kialakult B közép pedig szép lassan még bedolgozta magába a buszon található maradék kenőanyagot is! Legközelebb érdemes lenne akár már délben indulunk,  - ezzel többen egyetértettünk - , így lett volna időnk végigbarangolni Szekszárd utcáit, tereit. de talán majd jövőre!  Fáradtan, elgyötörten, de páratlan élményekkel gazdagodtunk és reméljük, a következő etapra is kapunk majd meghívást! Akiben felkeltettem az érdeklődést, slattyogjon be a borozóba, elegyedjen beszélgetésbe, kóstoljon meg 1-2 szekszárdit! A bor mellé mindig társul valami más is, többnyire barátság és jókedv. A mai világban ezek érnek talán a legtöbbet!

1234359_640669032632353_434877534_n.jpg

További képek a vacigastro.hu facebook oldalán!

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló program buli bor curia


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr25542996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása