HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.02.14. 10:14 kuf

II. Váci hájastészta és farsangi fánksütő verseny - február 17.

Fónagy Pista barátom jelenleg még a fapapucsok, tulipánok és szélmalmok országában tartózkodik, de most péntekre (2012.02.17) teljes erővel városunk főterére és az itt megtartandó Hájastészta és Farsangi Fánksütő versenyre fog koncentrálni, mint szervező :) A rendezvényt idén a Vendégvárók Váci Egyesülete fémjelzi, amelynek főtéri faházánál kerül megrendezésre a verseny! (A faház a szökőkút mellett található). Értelemszerűen sem az időjárás sem a helyszín nem alkalmas "külszini" sütésre, ezért a tavalyihoz megszokott logisztikával dolgoznak idén is! Mindenki az otthonában süti ki titkos receptjét, 14:00kor benevez a versenyre, a zsűri elvonul, kóstol, ízlel egészen 15:30ig, majd eredményt hirdet! Az első három helyezett részesül díjazásban, de természetesen, mint minden hasonló versenyen, a megbecsülés és a részvét a legfontosabb.. Ezért kérnék mindenkit, hogy minél többen látogassunk le a térre, kóstoljuk, mozduljunk ki picit! Akinek kérdése merül fel, a 06-30-9-615-116 számon oszlathatja el kételyeit. A rendezvény facebook eseménylapja ITT tekinthető meg.

 

És hogy milyen is egy jó fánk? Ha igazi retróra vágytok, hirtelen három hely jut eszembe, ahol most is kapható..

 

 

Egyik a vasúton lévő kis hambis/lángosos a parkoló mellett, ahol életem talán legtöbb lángosát ettem meg, de a fánk is ottvan! 

Mindenképpen meg kell említeni az origót, a piac sarkában lévő lángosos/palacsintás/fánkos kioszk-ot, hosszú évek óta ugyanaz a tulajdonos és a minőség. Még békebeli meleg citromos tea is kapható :) Illetve Deákváron a Radnóti sulival szemben lévő kis épületben is kapható azthiszem ez az édes-lekváros csoda!

A rendezvény is hagyományteremtő, 2011-ben tartották meg első alkalommal, - Zenés "Batyus" Farsangi Mulatság -  címmel, a váci művház kamaratermében. (ITT olvashattok a tavalyi rendezvényről)

Nézzünk egy receptet a sok közül, bár háziasszonyokat nemhiszem, hogy nekem kellene oktatni, de talán mi pasik is belevágunk egyszer! :D

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum
  • 50 dkg liszt

Elkészítés:

3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

Képek forrása: vacigastro, Lakatos Csaba (vaconline.hu), vaci-hirhatar.hu

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr444103928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása