Fónagy Pista barátom jelenleg még a fapapucsok, tulipánok és szélmalmok országában tartózkodik, de most péntekre (2012.02.17) teljes erővel városunk főterére és az itt megtartandó Hájastészta és Farsangi Fánksütő versenyre fog koncentrálni, mint szervező :) A rendezvényt idén a Vendégvárók Váci Egyesülete fémjelzi, amelynek főtéri faházánál kerül megrendezésre a verseny! (A faház a szökőkút mellett található). Értelemszerűen sem az időjárás sem a helyszín nem alkalmas "külszini" sütésre, ezért a tavalyihoz megszokott logisztikával dolgoznak idén is! Mindenki az otthonában süti ki titkos receptjét, 14:00kor benevez a versenyre, a zsűri elvonul, kóstol, ízlel egészen 15:30ig, majd eredményt hirdet! Az első három helyezett részesül díjazásban, de természetesen, mint minden hasonló versenyen, a megbecsülés és a részvét a legfontosabb.. Ezért kérnék mindenkit, hogy minél többen látogassunk le a térre, kóstoljuk, mozduljunk ki picit! Akinek kérdése merül fel, a 06-30-9-615-116 számon oszlathatja el kételyeit. A rendezvény facebook eseménylapja ITT tekinthető meg.
És hogy milyen is egy jó fánk? Ha igazi retróra vágytok, hirtelen három hely jut eszembe, ahol most is kapható..
Egyik a vasúton lévő kis hambis/lángosos a parkoló mellett, ahol életem talán legtöbb lángosát ettem meg, de a fánk is ottvan!
Mindenképpen meg kell említeni az origót, a piac sarkában lévő lángosos/palacsintás/fánkos kioszk-ot, hosszú évek óta ugyanaz a tulajdonos és a minőség. Még békebeli meleg citromos tea is kapható :) Illetve Deákváron a Radnóti sulival szemben lévő kis épületben is kapható azthiszem ez az édes-lekváros csoda!
A rendezvény is hagyományteremtő, 2011-ben tartották meg első alkalommal, - Zenés "Batyus" Farsangi Mulatság - címmel, a váci művház kamaratermében. (ITT olvashattok a tavalyi rendezvényről)
Nézzünk egy receptet a sok közül, bár háziasszonyokat nemhiszem, hogy nekem kellene oktatni, de talán mi pasik is belevágunk egyszer! :D
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum
- 50 dkg liszt
Elkészítés:
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Képek forrása: vacigastro, Lakatos Csaba (vaconline.hu), vaci-hirhatar.hu