HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2012.03.17. 16:04 kuf

V. Kossuth kiflisütő verseny beszámoló

Az év első igazi tavaszi napja egybeesett a verseny napjával, végre egyre többen és többen bújnak ki téli álmukból :) Amire megérkeztem a Tragor Ignác múzeum részéről a versenynek helyet adó kis helységbe, már beérkezett 5 pályamű, majd a következő órában befutott még négy. A múzeum 5 éve indította március 15.-én Kossuth kiállítását és az ehhez kapcsolódó kiflisütő versenyét, a szájhagyomány szerint ugyanis Kossuth kedvenc süteménye volt ez a kifli. (megint csak állítólag a töltött, pozsonyi változat) Voltak, akik pozsonyi kiflivel indultak, a többség azonban követte az "eredeti" formát és receptet, természetesen saját ízek belecsempészésével! A túlpartról, Esztergomból érkezett Becse Andrásné a pozsonyi kiflis vonalat követte, az egészet megfejelve egy igazi Kossuth kalapos tálalással! Az egyes számú versenyző Oláh Nándorné Ágnes, aki történetesen az első is lett, szintén egy tetszetős, nemzetiszín tányérkán hozta a zsűri elé a süteményt, rágadásul még váci lakos is :)

Tehát akkor az első három helyezett és a többi résztvevő, megérdemlik, hogy név szerint felsoroljuk őket! 

I. Oláh Nándorné Ági
II. Becse Andrásné
III. Kecskeméti Sándor

Haffner Lászlóné, Kasza Jánosné, Molnár Vincéné, Lakihegyi György

Kicsit álljunk csak meg a Tragor Ignác múzeumnál, mert szerintem nagyon kevesen és nagyon keveset tudtok róla. Így voltam ezzel énis, utoljára talán az általános iskolai csoportos és kötelező program keretében látogattuk, de hát ezek az események, mint tudjuk, nem hagynak mély nyomot egy fiatal koponyában. Tudni kell és érdemes a múzeumról, hogy nem városi fenntartású, hanem a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága alá tartozó intézmény, meglehetősen szűkös anyagi keretekkel. A múzeum története ITT olvasható, érdemes rajta átfutni, amiért én egy külön bekezdést szenteltem neki az az, hogy érdemes.. Majdnem naponta sétálok/unk el előtte, de soha nem gondoltam volna, hogy a múzeum alatti pince milyen csodákat rejt! Ha egészen pontos akarnék lenni, maga a pince is egy csoda, óriási belmagasságával, tágasságával és a török idők óta fennmaradásával. Fotózni sajnos nem lehet, de ez a két neten talált kép talán visszaad valamit :

És most képzeljük hozzá, hogy a tér alatt a házak többsége hasonló (eredetileg borospincéket) pincéket rejt. A Barocco étterem ugye látogatható, mellette a Pikmayer alatt egy hasonlóan nagy pince van. A polgármesteri hivatal alatt szintén, majd a Máltai kórház alatt dettó.. Tőle jobbra anyai dédnagymamám élt, ebben a pincében még talán én is jártam gyerekkoromban, de nagymamám is sokat mesélt róla. Nem kellene ezt nekünk (Vácnak) kihasználnunk?..

A költői kérdést nem kell megválaszolni, viszont kanyarodjunk vissza a múzeumhoz a Memento mori állandó kiállításához. Az országban és talán a világon is egyedülálló állapotban tártak fel 262db korabeli koporsót, mumifikálódott tetemekkel. A múzeum oldala ITT tekinthető meg.

A szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt köszönjük, hogy összejött ez a pompás rendezvény, a finom süteményekkel, soha rosszabb 2013-as ismétlést :)

forrás: estv.hu

 Következzen még néhány kép és videó erről a nagyszerű versenyről!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló kifli


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr524322195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása