HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.07.11. 22:05 kuf

Exkluzív - BAROCCO (Café, Bar and Lunch)

Vác.. Március 15. tér 27. Pincehelység.. Sörlépcső, 15.27.. Art Cafe.. Majd 2 év szünet. A szerző szíve-csücske volt ez a dohos pince, ezért minden alkalmat megragadtam, hogy gyűjtsem róla az anyagot. Abban biztos voltam, hogy nem csak én látom úgy, a helynek van jövője, mert fantasztikus adottságokkal rendelkezik! Vác ettől csodálatos, ha első ránézésre talán picit unalmasnak is tűnik, kicsit megkapargatva a felszínt, előbújnak a titkok, érdekességek, csodák. Nekem egy ilyen csoda volt ez a pince, ami most BAROCCO Café, Bar & Lunch néven fog megnyitni, a tervek szerint nagyjából a  Váci Világi Vigalomra, vagy az azt követő 2-3 hétben.

Idén tavasszal, ahogy korábban is írtam, egyre többször volt nyitva a kis, kétszárnyas vaskapu, melósok pakolásztak, elvitték a komplett konyhát, gépészetet. Gondoltam, az előző tulaj kiárusít, de azért titkon reménykedtem, hogy mégse. Múlthét pénteken oknyomozó munkám végére érve, találkoztam az új tulajdonossal, Lózs Judittal, aki hihetetlen lelkesedéssel és lendülettel mesélt terveikről! Judit váci lány, a városban végzett a közgázon, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve el 2010-ben lediplomázott Vendéglátó szakmenedzser szakon, majd ugyanebben az évben elvégezte az un. Barista tanfolyamot is. Ugyan a vendéglátózás területe még számára is teljesen új terület, annyi feltünt a beszélgetés során is, hogy maximumot várja el magától, majdan a helytől és munkatársaitól is.

A barista (magyar kifejezéssel kávépincér) olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik.

A baristák tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Ismerniük szükséges a kávékészítés teljes folyamatát, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve: a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit, valamint képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani.

A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott. Az Egyesült Államokban a hetvenes-nyolcvanas években népszerűvé vált espresso divatba hozta a kifejezést (részben a Starbucks cég marketing-akcióinak hatására).

Emellett Magyarországon már több száz éve létezett a kávépincér fogalma, és a 18. században Budapestet mint „a kávéházak városát” is emlegették, ekkor a tisztséghez hosszú évek gyakorlata volt szükséges. 2000 óta rendeznek nemzetközi vetélkedőket baristáknak; hazánkban 2003-ban rendeztek először Barista versenyt.

A beszélgetésünk során folyamatosan sürgött-forgott a felújítást végző csapat, szépen halad az asztalos, kárpitos munka, illetve mire másodszor voltam lent, elkészült a csinos, BAROCCO logós gravírozott üveg sétálólap a galériára. Szóbakerült, hogy a kezdeti lelkesedés sokszor meg-megtört.. Judit mondhatni vakon vágott bele az étterem kialakításába, sőt,  elmondása szerint korábban sosem volt még a pincében! (leszámítva az általam is említett ruhaboltos korszakot, közel 20 éve :)  A közel 10 év vendéglátás mély nyomokat hagyott a pincén, a konyha teljes gépészetét elszállították zsírtalanításra, fertőtlenítésre, levakarták a csempéről a több éves zsírt, olajat. Maga a konyha egyébként elég pici,zegzugos, több kisebb kis fülkéből áll, a képeken láthatjátok, bár fotózni sem volt egyszerű. A konyha végén egy vékony kis lépcsőcske, itt van a pince második bejárata.

 

A tulajdonos beszámolója szerint az első hetek bontási munkálatai során több, évek óta húzódó problémára is fény derült. Érdekesség, hogy a pince a főtér szintje alatt van 7 méterrel, ami a helység klímája miatt áldás, sok szempontból viszont átok.. Egy ilyen átok a szennyvíz, ami egy 1,5m3-es tartályba gyűlt eddig is, de életciklusa alatt még nem nagyon volt takarítva. Emlékszem, még a 15.27.-es időkben Szazsi és Huri is panaszkodott, hogy "megtelt a mosogató" :) Judit hosszas keresőmunkával végül talált egy vállalkozót, aki nem olcsón, de rendberakta a tartályt és egy teljesen új, automata szivattyúrendszert épített be, amivel vélhetőleg sokáig nem lesz gond. Hogy miért írok erről ennyit.. ne tudjátok meg, mi kerül bele egy vendéglátóhely mosdójába, lefolyójába.. mobiltelefon, pohár, cipő!, de volt már példa komplett szövetnadrágról is.. na ezt kell ledolgoznia egy ilyen kis szivattyúnak :) 

Egy másik beteg dolog volt a pince szellőzése, hiába volt kialakítva légkeringetős szellőzés, a takarítások elmaradtak. A dohos szag másik okozója a belső falakra rakott fa borítás, aminek nem volt megoldva a szellőzése. A tulajdonos asztalos segítségével lebontotta, majd újraépítette az egészet, ottjártamkor már nyoma sem volt a pincére egyébként jellemző vizes, dohos levegőnek. Ettől független a régi klímák megmaradnak, mert néhány meleg nap után még a pince is felmelegszik és nehezebben is hül le. Mindezek mellett a teljes korábbi elektromos hálózat is lecserélésre került.

Belső tér, design, hangulat..

 

Judit elmondása alapján a belső tér kialakítása a neobarokk stílusjegyeiben készül, belsőépítészük Kalla Judit. Színekben az arany-bordó-fekete vonulat dominál, ez tükröződik majd a bútorok kárpitján a falakon és a pulton is. A belső tér plafonját 1910-ben készült váci fotók borítják majd, amely fotók megtalálhatóak lesznek a pult oldalán végighúzódva, Cservenák Péter gyűjtő jóvoltából.  A lépcső alján lévő kisebb helység lesz a dohányzó rész, törekednek a füstmentes belső környezetre, de zártkörű rendezvények idején lesz lehetőség bent is füstölögni. A belső helység elrendezése hasonló marad, mint a korábbi 15.27.-ben, a pult jobboldalt maradt, de 20cm-el eltolták a fal felé, ezáltal látványosan megnőtt a tér! Baloldalt a dobogó megmarad, az oldalfalat burkoló faborítás teljes felújításon esik át. Újdonság lesz a pince bejárata feletti galéria rész is, itt derült ki számomra, hogy mennyire magas is a pince, hiszen még a galéria szélén is állva lehet közlekedni.. A galéria padlózata közepén kap egy BAROCCO logoval gravírozott fóliázott biztonsági üveget, amely látványos dísze lesz az emeleti résznek. Ez lesz az un. VIP részleg, ahol asztalok helyett kényelmes kanapékban lehet majd élvezni a hangulatos zenét, kortyolni a bort és egyszersmind világmegváltó témákat feszegetni :)

Koncepciók.. Érdeklődve kérdeztem rá, hogy végülis minek szánják a helyet, étterem, kávézó, bár? Mindegyikből van már a városban, mitől lesz ez más, mint a többi? Judit elmondása szerint arra törekszenek, hogy egy picivel átlag feletti helyet tudjanak kialakítani, ami megnyílvánulna majd az ételekben, italokban és minőségben. Már a kávé kiválasztásának is heteket szenteltek, végül is  Caffé Carraro Don Cortez Arabica kávé bázis: Brasil Santos NY 2 típus mellett tették le a voksukat. A borlap még kialakítás alatt áll, mindenképp a középmezőnytől felfelé a csapásirány. (borgyűjtőként a tételek kimondottan érdekelnek!) Reméljem azért néhány olcsóbb, de korrekt tétel is helyet kap majd! A sör iránti szomjat pedig a német csapolt DAB, Schöfferhofer, KöstritzerClausthaler (alkoholmentes) oltja majd. Maximum 40 főt tudnak leültetni, de egyáltalán nem cél a zsúfoltság, inkább a kellemes hangulat megtartása.

Engedélyt kaptam, hogy elkotyoghatom , lesz egy nagyon tetszetős újdonság is a Baroccoban! A Sörlépcső - 15.27. idején nagy siker volt a Leffés hajó alakú tálca, 4-et fizet, 5-öt kap akcióval, na és a sörös zsiráf! A saját csapolás óriási élmény, ráadásul még várnunk sem kell az újabb teli korsóra! Mostantól lesz olyan asztal, aminek saját sörcsapja van és meghatározott összegért mindenki magának csapol!:)

 

Ételek.. Erről még nem sokat tudni, de mindenképpen egy rövidebb és változatosabb étlap kialakítása a cél, ami mellett a vendégek ötleteire, benyomásaira is építenének. Régi nagy kedvencem, a sajtbundás óriási csirkemell is visszakerül talán :), illetve jeleztem, hogy érdemes lenne néhány könnyedebb tételt is bevonni azok számára, akik csak beszélgetni, kikapcsolódni jönnek le. Padlizsánkrém, tepertőkrém vagy akár egy kis mártogatós, bruschettaval.

Szezontól függően reggel 8 körül nyitna a pince, reggeli kávé, könnyed reggeli, építve a munkába, piacra betérőkre. A konyha dél körül indulna, majd az esti óráktól Bár jelleggel mennének tovább 23:00-ig. (Koktélok természetesen lesznek a későbbiek folyamán)

 

Zene.. Minőségi zene márpedig minden vendéglátóhely elengedhetetlen kelléke! Nekem is volt jópár évem, amikor elkapott először az autohifi, majd a házimozi szele. Elsőre a józan ész, másodsorban Ábel születése fogott vissza hálistennek.. de tény, hogy hiányozna, ha nem lenne :) Judit  mesélt a hangosítás kialakításáról, amiben Kiss Szabolcs segítségét kérték fel. Valamelyest konyítok a hangosításhoz, de még énis meglepődtem azon, hogy külön tápot (spéci angol és svájci kábellel) hoznak el a hangtechnikának a villanyórától a zajvédelem miatt. Profi, mono rendszerű, csatornánként kontrollálható, tippre aktív dobozokkal és szolíd mélyládával épül fel a rendszer, ami magánemberként is érdekel, tehát amint pontosabbat tudok meg, javítom a cikket! A törekvés egyébként a minőségi zenehallgatás felé irányul majd, nem a hangerő a cél, de erről nemhiszem, hogy többet kéne írnom, meg kell hallgatnunk. Várom :)

A szakács kiválasztása még folyamatban van, így a leendő menüről és étlapról sem tudok beszámolni egyelőre. A felszolgálók és kisegítők mellett Judit és tevékenyen részt kíván venni a Barocco mindennapjaiban és hogy teljesen szemmel tudja tartani a vendéget és a csapatot, a galérián alakított ki magának egy kis dolgozósarkot.

A hivatalos nyitást egy VIP megnyító előzi majd meg, előreláthatólag szeptember 2.-án, amiről az esemény után tudósítalak  benneteket. Az ünnepi menüt Kovács Lázás sztár chef készíti majd, a rendezvényre Vác illusztris vendégei kapnak majd meghívót. 

Judit a pincében eltöltött bő 1 óra alatt töretlen volt és ha ez a lelkesedés ezen a szinten marad, akkor hálás új gazdája lesz a helynek! Nagyjából a felújítás közepén tarthatnak, a tervezett költségeket már bőven túllépték, de ők már látják a fényt az alagút végén, mi pedig hamarosan a pince lépcsőlejárójában! 

A szerző sok sikert kíván a BAROCCO-nak! 

További képek a felújításról, munkálatokról:

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr353058860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása