HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.08.08. 10:17 kuf

VII. Lecsó-fesztivál Vác - 2011.09.03.

Szűk egy hónap van még szeptember harmadikáig, amikor is hetedik alkalommal szervezik meg a város első és egyetlen lecsófesztiválját! Mondhatni menetrendszerűen, de jelenleg még egyik váci "oldalon" sincs cikk, egy kis reklám, remélem ezzel a bejegyzéssel egy kicsit énis hiánypótlok, a tavalyi anyag pedig itt. A helyszín szokás szerint a főtér, 10 órától el lehez kezdeni kialakítani a főzőhelyeket, kezdődhet a barátkozás (pálinka-csere) a szomszédokkal. Azért ne tessék nagyon elhajlani, délután 13:00-ra a kész művekkel a zsűri elé kell majd állni, illetve 200ft-ért kóstoltatni is lehet a vendégek körében, ezért a minőség mellett próbáljatok a mennyiségre is menni! :)

Tavaly az időjárás sajnos nem volt kegyes a résztvevőkhöz, esős, borult volt az idő, idén reméljük ezzel nem lesz probléma. A versenyzők száma és évről-évre folyamatosan nő, remélem idén saját fotókat is tudok lőni és megkóstolni pár titkos receptet!

 A hagyományokat követve, idén is nemes célra gyűjtik a nevezési díjat (2000ft/csapat), ebben az évben a SEM alapítvány kasszájába potyog a forint. Az első három csapat, az elismertségen túl egy kupával is gazdagabb lesz, de hát tudjátok, ez és a hasonló jellegű, várost-embert megmozgató rendezvények rég nem erről szólnak! :)

Nem szép dolog cikket egy az egyben átemelni, de mivel tavaly nem jutottam ki a rendezvényre, a Dunakanyar régió pedig csak nem haragszik meg egy kis reklámért!

Kora reggeli őszi napfény köszöntötte a váci főtéren összegyűlt érdeklődőket. A főtér minden szegletében égett a tűz a bográcsok alatt, melyekben főtt az ízletes lecsó. A színpompás ruhába öltözött versenyző csapatoknál csak teret elárasztó lecsó illata volt gazdagabb. Idén is óriási érdeklődés övezte a VI. Váci Lecsófesztivált.

Az ínyencek mai rendezvényét a lecsófesztivál megálmodója és életrehívója, a Váci Dunakanyar Regionális Turisztikai Egyesület elnöke, Lukács Ilona nyitotta meg. A régió kedvelt gasztronómiai rendezvényének vendégeit a két fővédnök, Bábiné Szottfried Gabriella, Pest megye 2. számú választókerületének - Vác, Sződliget, Göd - országgyűlési képviselője és Dr. Bóth János, Vác város polgármestere köszöntötte.

A szervezők a versenyző csapatoknak és a népes publikumnak a gasztronómiai finomságok mellett a rendezvénynek otthont adó Vác, a Kultúra Magyar Városa kitüntető címhez méltó kulturális programokkal is készültek. A Váci Szimfonikusok és a Jeszenszky Balett műsora mellett látványos sport és néptáncbemutató szerepelt a kínálatban. A borongósra, esősre fordult időjárás azonban sajnos néhány programot "elmosott"...
- Szerencsére az elszánt, tapasztaltabb versenyzők főzőkedvét nem vette el az esős időjárás sem, akik sátrat vertek, és jó hangulatban kavargatták az üstökben rotyogó ínycsiklandozó lecsót - hallhattuk helyzetértékelésként Lukács Ilonától.

S valóban mindenhol jókedélyű, vidám emberek sürögtek a tűzhely körül. A Váci Öregfiúk csapata a 60 literes üstben Jámbor László "főszakács" szakavatott tanácsai szerint főzte a babbal gazdagon feldúsított mexikói lecsót. A felsőgödi horgászok legalább olyan ízletes lecsóval rukkoltak ki, mintha magyaros halászlevet főztek volna. A Váci Betyárok - akik a II. Váci Lecsó Fesztiválon I. helyen végeztek - idén is ízletes és rendkívül kelendő lecsót főztek Nagy Zsolt vezetésével. A váci Kárász utca csapata Dr. Kármán Ferencné "mesterszakács" irányításával hagyományos lecsóval vendégelte meg az érdeklődőket. A dunakeszi AGIP csapata igazi különlegességként cipóban kínálta a legnagyobb ínyencek igényét is kielégítő lecsót. A Váci Curia Borház csapatának főztjéért hosszú sorban álltak az igazi ínyencségre vágyók. Az egyedi ízvilágot - mint a csapat főszakácsa, Dudás István elárulta - az ízletes csülök mellett a mangalica szalonna és töpörtyű, valamint a vadhúsból készült kolbász adta a lecsóhoz...

Nehéz dolga volt a szakavatott zsűrinek, amely 36 csapat főztjét kóstolta végig, hogy eldöntse, melyik "kompozíciót" díjazza. Kora délután zuhogó esőben - a versenyzők és a közönség kitartó lelkesedése mellett - hirdetett eredményt a zsűri. A legfinomabbat a "Laci bácsi", Csiki Károly és csapata főzte a lecsó kategóriában. Második helyen a Dunakesziről érkezett Nol Gyula végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára egy rendkívül vidám csapat, a Másnaposok állhattak fel.

Infók a rendezvényről: (Facebook rendezvény oldal, utazzitthon.hu cikk.)

Nevezni a kövezkező helyeken lehet:
- Vendégvárók Váci Egyesülete (fonwal@freemail.hu tel: 30-9-615-115)
- Duna-presszó (27-310-569)
- Curia Borház (27-307-238)

Információ: Fónagy István (30-9-615-115 fonwal@freemail.hu)
 

A tavalyi képek forrásai (vaconline.hu, dunakanyarregio.hu, Internet)

 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr633133459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geucsa 2011.08.31. 10:39:52

Mindenképpen megyek kóstolni.

Más: Nem lehetne megcsinálni, hogy legyen egy főoldal gomb, vagy ha a fejléc képére kattintok, akkor a nyitóoldal jelenjen meg?

kuf 2011.08.31. 10:54:51

a kérésed kész, a designon később még reszelek, türelem!

Felbi 2012.01.16. 23:38:57

Tudom január van és az egész lecsó téma eléggé off de, hogy hiányérzetemnek adjak hangot, azt hiszem Kuf úr még mindig lóg a gasztroblogja olvasóinak és persze minden "lokál patrióta" vácinak egy cikkel a VII. lecsó fesztről!!! Ha már írok itt jegyezném meg, bár elnézést kértek a szervezők, remélem tanultak az esetből ami 2011-ben történt! (dióhéjban: előző este szintén a térre szervezett koncert nyomait nem tüntették el reggelre, szóval ha nem akartunk a tökig érő szotyihalom
tetjén főzni egy hányás szomszédságában akkor kérhettünk magunknak egy seprűt a Duna presszóból!! ) Én persze tudom, a 2000 Forint "nevezés" állítólag jótékonysági célra lett használva...na meg a lecsó is jótékonykodás volt...na meg a pálinka is...(Na jó az nem volt kötelező jótékonykodás...mint a többi...) De azért ha már ezek a jóemberek ennyit jótékonykodnak nem járna nekik is valami a szervezőktől ??
(egészen apró és minimális figyelmességekre gondolok!! )

kuf 2012.01.17. 07:24:14

Felbi,

Mivel nem voltam ott a lecsófeszten, nehéz lenne írnom róla, így csak a mások által írt cikkekből, riportokból, képekből tudnék dolgozni. Továbbra is rettentő nagy elmaradásban vagyok sok-sok cikkel, ne felejtse el senki, hobbyból készítem az oldalt, szabadidőmben. Egyelőre ennyire futja. A szervezéssel kapcsolatos felvetéseidet szerintem még akkor jelezni kellett volna, habár tudni kell, hogy a koncertet a város/önkormányzat szervezte, a lecsófesztivált pedig egy "civil" kezdeményezés.
A 2 "csapat" között nem mindig teljesen zökkenőmentes az információáramlás, reméljük, ez a jövőben javulni fog, mert az érdek és a cél közös. Megint csak nem a szervezőket védem, de hidd el, ebből a 2000ft-os nevezésí díjból nem a Nobu-ba mentek vacsorázni, azt meg, hogy a befojt összeg nem jótékony célra és helyre ment, meg sem hallottam. A lecsófőzőkön nem vettem részt, a forraltfőző versenyekben és a szervezésben már van némi tapasztalatom. Nem mondom, hogy az ilyen privát rendezvények, versenyek szervezése hibátlan, de vegyük figyelembe, hogy ezek mögött nincs komoly szervezőgárda, anyagi háttér.
süti beállítások módosítása