HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2011.03.22. 17:49 kuf

Bor, pálinka és kolbászverseny - 2011.03.31. - 2011.04.01.

A váci 'Mező' idén is megrendezi immáron hagyományosnak tekinthető 'Bor, pálinka és kolbászverseny'-ét, amelyre főleg váci és környékbeli termelők jelentkezését várják! Talán sokan nem tudják, de Vácon és környékén jelentős szőlőtermesztés és természetesen borkészítés folyt. A 19. században sajnáloatosan bekövetkezett filoxéravész nem kímélte környékünket sem, így a környékbeli ültetvények nagyrésze megsemmisült, de hála a lelkes gazdáknak, továbbra is készülnek felénk finom borok! (és pálinkák..:) ) A verseny szervezőjével (Furcsa Gábor) és egy bírájával (Scherrenberg Johannes) beszélgettem a hagyományokról és az eddigi tapasztalatokról:

Vacigastro - Mióta létezik ez a verseny, úgy hallottam hosszú évek hagyományát folytatjátok idén is!
Johannes - A borverseny egy hagyomány már nálunk. A pálinka most lesz harmadszor, a kolbászverseny másodszor. Gábor - Így van, évekig volt nálunk borverseny, majd 3 év kihagyás után 2 éve indítottuk újra, akkor már bor- és pálinkaversenyként. 2 éve 56 bor- és 13 pálinkaminta érkezett, tavaly pedig a kolbászversennyel is kibővítve, 89 bor-, 33 pálinka- és 14 kolbászmintával jelentkeztek az indulók.

vacigastro - Hogyan, milyen szabályok, elvek alapján történik a bírálás?
Johannes - Ezeket a Magyar Élelmiszertörvény és bírálati leírások, szempontok alapján értékeljük. Vannak belső és külső bírálóink. Jómagam évről-évre fehérboros bizottsági tag vagyok. Már ide s tova bő 12 éve járok a környékbeli borversenyekre is. Egy-egy bíráló-bizottságban 5-6 bíráló szokott lenni. Az ő általuk adott pontszámok átlaga dönt, ez alapján kerül ki a legjobb aranyérmes, ezüstérmes és bronzérmes minta.

 

Vacigastro - Mesélnél a verseny napjának időbeosztásáról és a díjakról?
Johannes - Tehát a délelőtt a bírálatoké, pontozásé, majd pénteken délután van az eredményhirdetés. Ilyenkor plaketteket, kupákat, s a városi támogatóink átlal felkínált ajándékokat adjuk a legjobbaknak ünnepélyes keretek között. Ezt követve a kötetlen beszélgetésé a terep!

Vacigastro - Hosszú évek tapasztalatával rendelkezdek, milyen a rendezvény visszhangja és a látogatottság? A szponzorokat látva sok váci vállalkozó támogat titeket.
Gábor - Így van, Az eredményhirdetésen kb. 100-150 fő jelenik meg, többségében a nevezők és érdeklődők.

Az eredményhirdetés Lorántffy Zsuzsanna Borrendi ruhánkba beöltözve történik majd, a borrend részéről.

A verseny nem csak a város, hanem a környező települések megmérettetése is, tehát szeretettel várunk rá mindenkit!

 

A versenyre nevezni lehet: 

2011. március 21 – 30-ig, hétköznaponként 8:00-15:00 között az iskola portáján (2600 Vác, Telep u. 2-4., tel: 27/314-465) 

A kolbászt a bírálat előtti napon kérjük hozni.

További felvilágosítás: Furcsa Gábor gyakorlati oktatás-vezető, szervező (20/7789201)

A verseny feltételei:

  • bor esetében: 2 x 1 üveg bor (parafa dugóval zárt üvegben) 600 Ft/minta nevezési díj befizetése
  • pálinka esetében: 0,5 liter pálinka fehér üvegben, lezárva 600 Ft/minta nevezési díj befizetése
  • kolbász esetében: 1 pár kolbász 600 Ft/minta nevezési díj befizetése

A verseny két fordulóból áll:

  • 2011. március 31. (csütörtök): 9 órai kezdettel zárt bizottsági bírálat, amelyen csak a rendezők és a Bíráló Bizottság tagjai vesznek részt.
  • 2011. április 1. (péntek): 16 órai kezdettel eredményhirdetés az iskola ebédlőjében, ahova szeretettel várjuk a versenyzőket, családtagjaikat és minden kedves érdeklődőt.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Rendezőség!

 

A rendezvény támogatói:

- Fónagy & Walter vendég- és borház
- Váci vendégvárók egyesülete
- Curia borház és borgyűjtemény
- Megcsi-pipi gyorsétkező
- Magyar és fiai Kft.
- Remete-pince étterem
- Giuseppe pizzéria
- Váci Gazdászok és kertészek alapítvány

 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló buli hirek vác borozó curia


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr512762726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása