A váci 'Mező' idén is megrendezi immáron hagyományosnak tekinthető 'Bor, pálinka és kolbászverseny'-ét, amelyre főleg váci és környékbeli termelők jelentkezését várják! Talán sokan nem tudják, de Vácon és környékén jelentős szőlőtermesztés és természetesen borkészítés folyt. A 19. században sajnáloatosan bekövetkezett filoxéravész nem kímélte környékünket sem, így a környékbeli ültetvények nagyrésze megsemmisült, de hála a lelkes gazdáknak, továbbra is készülnek felénk finom borok! (és pálinkák..:) ) A verseny szervezőjével (Furcsa Gábor) és egy bírájával (Scherrenberg Johannes) beszélgettem a hagyományokról és az eddigi tapasztalatokról:
Vacigastro - Mióta létezik ez a verseny, úgy hallottam hosszú évek hagyományát folytatjátok idén is!
Johannes - A borverseny egy hagyomány már nálunk. A pálinka most lesz harmadszor, a kolbászverseny másodszor. Gábor - Így van, évekig volt nálunk borverseny, majd 3 év kihagyás után 2 éve indítottuk újra, akkor már bor- és pálinkaversenyként. 2 éve 56 bor- és 13 pálinkaminta érkezett, tavaly pedig a kolbászversennyel is kibővítve, 89 bor-, 33 pálinka- és 14 kolbászmintával jelentkeztek az indulók.
vacigastro - Hogyan, milyen szabályok, elvek alapján történik a bírálás?
Johannes - Ezeket a Magyar Élelmiszertörvény és bírálati leírások, szempontok alapján értékeljük. Vannak belső és külső bírálóink. Jómagam évről-évre fehérboros bizottsági tag vagyok. Már ide s tova bő 12 éve járok a környékbeli borversenyekre is. Egy-egy bíráló-bizottságban 5-6 bíráló szokott lenni. Az ő általuk adott pontszámok átlaga dönt, ez alapján kerül ki a legjobb aranyérmes, ezüstérmes és bronzérmes minta.
Vacigastro - Mesélnél a verseny napjának időbeosztásáról és a díjakról?
Johannes - Tehát a délelőtt a bírálatoké, pontozásé, majd pénteken délután van az eredményhirdetés. Ilyenkor plaketteket, kupákat, s a városi támogatóink átlal felkínált ajándékokat adjuk a legjobbaknak ünnepélyes keretek között. Ezt követve a kötetlen beszélgetésé a terep!
Vacigastro - Hosszú évek tapasztalatával rendelkezdek, milyen a rendezvény visszhangja és a látogatottság? A szponzorokat látva sok váci vállalkozó támogat titeket.
Gábor - Így van, Az eredményhirdetésen kb. 100-150 fő jelenik meg, többségében a nevezők és érdeklődők.
Az eredményhirdetés Lorántffy Zsuzsanna Borrendi ruhánkba beöltözve történik majd, a borrend részéről.
A verseny nem csak a város, hanem a környező települések megmérettetése is, tehát szeretettel várunk rá mindenkit!
A versenyre nevezni lehet:
2011. március 21 – 30-ig, hétköznaponként 8:00-15:00 között az iskola portáján (2600 Vác, Telep u. 2-4., tel: 27/314-465)
A kolbászt a bírálat előtti napon kérjük hozni.
További felvilágosítás: Furcsa Gábor gyakorlati oktatás-vezető, szervező (20/7789201)
A verseny feltételei:
- bor esetében: 2 x 1 üveg bor (parafa dugóval zárt üvegben) 600 Ft/minta nevezési díj befizetése
- pálinka esetében: 0,5 liter pálinka fehér üvegben, lezárva 600 Ft/minta nevezési díj befizetése
- kolbász esetében: 1 pár kolbász 600 Ft/minta nevezési díj befizetése
A verseny két fordulóból áll:
- 2011. március 31. (csütörtök): 9 órai kezdettel zárt bizottsági bírálat, amelyen csak a rendezők és a Bíráló Bizottság tagjai vesznek részt.
- 2011. április 1. (péntek): 16 órai kezdettel eredményhirdetés az iskola ebédlőjében, ahova szeretettel várjuk a versenyzőket, családtagjaikat és minden kedves érdeklődőt.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a Rendezőség!
A rendezvény támogatói:
- Fónagy & Walter vendég- és borház
- Váci vendégvárók egyesülete
- Curia borház és borgyűjtemény
- Megcsi-pipi gyorsétkező
- Magyar és fiai Kft.
- Remete-pince étterem
- Giuseppe pizzéria
- Váci Gazdászok és kertészek alapítvány
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.