Most, hogy belapátoltam a stillszerűen a Messinából rendelt karácsonyi halászlevet, neki is futhatunk ennek a cikknek, ami egyébként majdnem annyit késett, mint az étterem megnyitója.
A halászlé egyébként profi volt és komoly instrukciókkal ellátva kaptam meg Rolitól. "Fogyasztás előtt mindenképp forraljátok fel egyszer, a halnak még kell ennyi!" Én ehhez sokat nem értek, de feleségem helyeselt és nagyon elismerően bólogatott, amikor kibontva egy olyan igazi, dermedt, kocsonyás halászlevet kaptunk az ünnepre! A lé finom volt, a hal izletes, de "természetesen" azért nem ér fel édesanyám szokásos és semmihez nem hasonlítható karácsonyi halászlevéhez!! :)
Mondhatjuk úgyis, hogy nehéz szülés volt a nyitás, de a gyerek végül szép lett! :) Erősen tavasz eleje volt, amikoris egy kedves Tourinformos lánynak osztogattam a blogom promó matricáit, ő említette, hogy néhány méterre a Pikmayer irányába Görög étterem van készülőben! Ő sem tudott többet, én sem, megigértem, hogy utánnajárok. Teltek a hetek, a hónapok, volt némi mozgás, de embert sose láttam a Március 21. tér koszos kis ajtója mögött.. Tippet sem kaptam, ki a tulaj, kit keressek. Aztán egyszercsak bekerült pár szék, asztal. Elkezdték dísztéglákkal kirakni a falakat, a pultot.. Kattingattam a képeket szorgalmasan egész nyáron, jött az ősz és egy szokásos séta Ábellel. Anyu épp a strand melletti hobbyboltot fosztotta ki, én pedig mozgást láttam az étterem előtt! Őrült rohanás a gyerekkel, a babakocsi kereke is kipörgött, de még épp elértem Halász Rolandot, akiről akkor még nem tudtam, hogy a leendő üzletvezetővel futottam össze. Nagyon lelkesen mesélt az étteremről, a tervekről, kaptam tőle egy, utólag már erősen optimista nyitási dátumot, majd elváltunk.. hiába, a gyerek érdekérvényesítő képessége erősebb volt! Durván 1-2 hét telt el, bejárkáltam Rolandhoz beszélgetni, a vitalitás továbbra is érezhető volt, de jó lett volna már megkóstolni az ízeket! :) A közel fél éves nyitási herce-hurva egyébként nem az éttermen múlt, a műemlékvédelmi hivatal fogaskerekei bele-bele haraptak Roli idegszálaiba, a különféle engedélyek beszerzése sem volt 5 perc. Mint megtudtam, korábban egy borkimérés akart boltot nyitni a helységben, de miután elvégezte a teljes belső munkálatokat, szintén a műemlékvédelem akadályzota meg a nyitást. (A padlólap egyébként az előző tulajdonos választása, szerintem illik a helyhez, nagyon passzentos, fa erezetet imitáló)
A lényeg, hogy december 1.-én végre-valahára megnyíltak, ott is voltunk az első nap asszonnyal, gyerekkel, éhesen és kicsit fáradtan. A belső L alakú tér meglehetősen pici, tippre olyan 30-40nm2, 7 asztal fért el, 22, talán 24 hellyel, a sarokban kis pult. A külső térhez viszonyítva a konyha elég nagy, bár még nem jártam bent,de legközelebb meglesem! A mosdó kultúrált, az L felső csücskében, mozgáskorlátozottak is igénybevehetik, már ha leküzdötték a bejárat 1db lépcsőjét. (ebben egyébként a személyzet segítőkész, Ábellel mi is többször jártunk már itt babakocsival) Egy kis olaszos hangulatot, érzést még bele lehetne csempészni az étterembe, gondolok itt esetleg egy piros-fehér kockás abroszba, pár fekete-fehér olasz képre a falakon, de az alapok megvannak és a csapat fogékony az építő jellegű kritikára! Talán kevésnek tűnhet ez a 7 asztal, de pont ez adja meg az egész étterem trattoria jellegét, nem is kell több! Tavasszal, nyáron tervben van, hogy néhány asztal kiterül, a napot majd egy hangulatos kis sátortető tompítja, az olasz borokat pedig már mostis egy borhűtő tartja hűvösen :) Jelenleg kicsit rontja a hangulatot, hogy a busz pont a bejárati ajtó előtt áll meg, de ez a szezonra át lesz helyeztetve, mint megtudtam.
Egyébként a nyugdíjasok most nem fognak szeretni, de miért kellett beengedni a buszt a főtérre? Nemhiszem, hogy aki kisvácról a piacra jönne, ne tudna a börtön felőli kaputól elgyalogolni 1 km-t, a busz meg max a dunaparton csorogna végig. (az ott lakok vélhetően nagy örömére). Jelenleg a térkő a buszok több tonnás súlya miatt meg van sülyedve, tiszta olaj, retek a föld, a füstről nem is beszélve, EURO5..mi? Egyszer majd eltalál egy rollerező kissrácot, talán majd észbekap a kedves testüllet..
Beszéljünk a konyháról, az étlapról! A konyhafőnök jelenleg Kele Sanyi, az étkek az ő szájjíze szerint készülnek és a látványvilágért is ő felel. Az első két héthez képes most kicsit egyszerűsödött az élete, és valljuk be, a vendégeké is:) az első durván másfél hétben igencsak sok bort kellett legurítani, amire kihozták a rendelést. :) ..de mostanra ez már csak rossz emlék! Betanult a keze alá 2 profi szakács kolléga, így már nem kell mindennap beigáznia egyébként Budáról. Az ízek tényleg nagyon eltaláltak és nem mesterkéltek, hanem olyan nyálösszecsorgatósak! :) A teljesség igénye nélkül megkóstoltuk itt már a fokhagymalevest, halakat, olasztálat előételnek..ami már ebédnek is betett volna.. Ettünk már jópár pizzájukból (az az igazi vékonytésztás) , megkóstoltuk a somlóit és ugye most a halászlét is, egytől egyik parádés fogások voltak! És azon az áron, amin kínálják, szerintem verhetetlen.. Remélem Roland nem veszi rossznéven, de bevágnám IDE az étlapot, amiről nagyjából képbe kerülhettek, amig az étterem weboldala el nem indul.
Tegnap beszéltem legutóbb a főnökúrral, az étlap januártól picit megváltozik, a szűk 1 hónapos nyitvatartás alatt már kirajzolódott a kép, mi az, ami bejött a vendégeknek és mi az, ami esetleg hiányzik. Roland szerint a lazacot imádja a vendégsereg, ezért újabb, halfélék (pl vajhal) kerülnek fel az étlapra. Tekintettel azokra, akik nem kedvelik az olasz ízeket, szerepel néhány magyaros fogás is, ezeket viszont redukálni fogják, mert az eddigi tapasztalatok alapján minimális volt rá a kereslet. Igaz is, a szabó maradjon a kaptafánál! :) Apró, de nagyon ügyes figyelmesség, hogy a tészták és a parmezánt igénylő ételek mellé kapunk 1 kis sajtdarabot reszelővel, nem az előredarált, ízetlen fűrészport kapjuk. Az olasz tál mellé anno számos információt is kaptunk, miszerint az összes felhasznált alapanyag echte olasz, ilyenek a szalámik, pármai sonka és a bivaly mozzarella is. Az étlapról formailag annyi javaslatom lenne, hogyha kialakul a végleges menüsor, érdemes a végleges példányt nyomdában, egy kis design-t belecsempészve legyártatni.
Remélem nem hagytam ki semmit a felsorolásból, engem már az első alkalommal levett a lábamról a hely. Jó áron, jó kaják, kellemes, családias hangulat.. Ha a kezdet ilyen erős, kiváncsi leszek, mit hoz a jövő :) Ja igen, napi menü is van, továbbá házhozszállítás!
További képek a korábbi cikkemben, ITT!
(...és ha az én véleményem nem is mérvadó, az biztosan az, hogy múlthét hétköznap délután 1 órakkor tele volt az étterem..)
Köztársaság út 13-19 nagyobb térképen való megjelenítése
Messina étterem
2600 Vác, Március 15. tér 21.
Nyitvatartás: 11:00-tól 22:00-ig (pontosítás alatt)
Asztalfoglalás és házhozszállítás: 06 27 311 314
http://www.messinaetterem.hu
Értékelés: 10/8
+ családias légkör, előzékeny, pontos kiszolgálás
+ parádés fogások, minimál árakon
- egy csipet olasz hangulat még hiányzik
- etetőszék beszerzés alatt, bár minket _még_ nem érint (pár hónapig:)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2010.12.30. 07:42:17
Nagy hírverése nem volt az biztos...
konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2011.01.02. 17:39:44
kuf 2011.01.02. 17:43:41
"Január 3-tól újra a megszokott nyitvatartás szerint (10-22 óra) várunk mindenkit "
Tény, nem mindenkinek van facebook accountja és tény, kész lehetne már végre az étterem weboldala.. majd jelzem az illetékesnek! :)
Ali79 2011.01.04. 00:22:32
hegi.berni 2011.01.06. 22:25:07
Tegnap rendeltünk menüt ami nagyon finom volt és az adag is jó.
Szívesen elmennék az étterembe is az étlapot láttam. Hihetetlen jók az árak remélem az ételek is finomak.
Az étterem minden munkatársának sok sikert és kitartást kívánok:)!
kuf 2011.01.06. 22:31:35
Felbi 2011.01.08. 14:47:29
Felbi 2011.01.08. 15:18:22
Persze mióta nincs tengerpartunk tudom elég nehéz összehozni nálunk egy tisztességes mediterrán halas fogást. T.hal karika rántva, hasáb buri, tartár...azért remélem fish n chips nem lesz! A lazac egyébként el kell ismernem jó üzleti fogás. Ennyiért a meg kell rendelni kategória. A spenóttal meg egyszerüen klasszikus. Csak nem Olaszországban, hanem Skóciában. folyt köv.
Felbi 2011.01.08. 15:29:38
Napci 2011.01.14. 19:30:57
Fedup Sári 2011.01.15. 19:01:11
kuf 2011.01.15. 19:54:41
bár nem derült ki, hogy a blog helyesírására gondoltál, vagy másra, de köszönjük az észrevételt! :)
H.r. 2011.01.18. 18:29:38
Pár felmerülő kérdésre gyorsan válaszolnék is! ;D
Ali79 írta:
"Tagliatelle fokhagymás spenóttal királyrákfarokkal 5-ös, Spagetti tenger gyümölcseivel 4-es, csak mert a spagetti nem volt olyan szép sárga, mint az én tagliatellém"
A spaghetti durum tésztából készül, a Tagliatelle pedig tojásosból! Ezért van a színkülönbség!:D Nagyon örülök,hogy ízlett minden!
Felbi írta 1:
"...azért azt senki ne gondolja, hogy az étlapon szerepő összegért valóban kir.rákot kap. A formázott surimi lehetne fokhagymásabb..."
Ez egyszer fordult elő,a hozzá nemértő "konyhafőnököm" szakácsom vette át a kiszállított Tigrisrákfaroknak nevezett Surimi-t!Azóta mindkét hiba kiküszöbölve! Már nincs Surimi,és nincs hozzá nemértő konyhafőnök sem!
Felbi írta 2:
"Ja és a fordításban a king crab tail az nem shrimp..."
Ilyen fordítás soha nem szerepelt az étlapon!;D Ott Grilled Tiger prawns szerepel! Mint Grillezett tigrisrák!
A shrimp szó annyit tesz,garnéla, a Crab, közepes méretű rák,főleg a tarisznyarák megfelelője!;D Elnézést kérek a szemlélet kiigazítás miatt! Nem szeretnék bunkónak tűnni!
Az étlapon szereplő Gamberoni alla griglia ,tényleg az,ami oda van írva
41/50 -es méretű rákfarok!
A kezdő étlapot direkt formáltam ilyenre,mert nem tudtam,milyen fogadtatása lenne egy igazi olaszos étlapnak,amin helyet kapott volna egy Penne al pistacchio, Calamari alla griglia! Mellesleg megjegyezném,hogy kevés nép eszik több parajt mint az olasz!De főleg Szicíliában kedvelt étel!És a Trikolor salátában a zöld szín,még olasz országban is maximum 2 fajta zöldség lehet! 1; jégsaláta ,
2; Ruccola !
Ha bazsalikom lenne,akkor már nem Insalata Tricolore , hanem Caprese lenne az elnevezés, ami ugye, már egy teljesen más étel lenne...!
:D
Nagy valószínűséggel a Tavasz végéig kialakul a véglegesnek mondható étlapunk, és rengeteg újdonsággal fogunk jelentkezni! Addig is várunk mindenkit szeretettel!
Üdvözlettel :
Halász Roland
kuf 2011.01.21. 09:50:28
A legfontosabb szerintem, hogy a minőséget és a megszokott ízeket tudjátok hozni folyamatosan és képesek legyetek a megújulásra, ha szükségét érzitek.
Konkrétumot mondok, az Olasz tálatok parádés volt ismét, de eltűnt róla a bivalymozzarella.. Ugyanakkor a hozzá felszolgált kis pizzakenyér rúd ötös volt!
Felbi 2011.01.21. 14:31:12
A ruccola szintén stim! Amúgy az étlap frissítést nagyon jó ötletnek tartom, remélhetőleg nem csak akkor kerül majd rá sor ha új chef lép a színre hanem évente többször is. Amúgy lenne még észrevételem bőven, de azt hiszem, hogy tisztességesebb lenne privát elküldeni....már ha édekel...
Üdv!
kuf 2011.01.21. 14:41:25
A netes étlapot én még a nyitás előtt kaptam és a cikkben is jeleztem, hogy Roland vétózza meg, ha akarja, de újabbat nem kaptam és valami kiindulási alapnak jó volt :)
szemivirag 2011.01.22. 18:47:40
A pizza a váci szinvonalnál mozog...Semmiképpen nem olasz pizza!A pizzásdoboz ötös.Egyedi!
A tulajnak sok sikert!!!
b p 2011.01.23. 13:42:43
H.r. 2011.01.25. 17:52:22
Nem értem,az ízeken mi nem olasz!? Persze,aki csak az utolsó oldalt nézi meg az étlapból,az nem is találhat olasz ízeket...! Feljebb,az utolsó kommentemben leírtam,hogy miért ilyen az étlapunk!Nem szeretném magam ismételni.
A tavasz kezdetétől ( Március ), Kap a nagyközönség egy igazi Olassz étteremhez illő étlapot!Kíváncsi Vagyok,akkor milyen kommentek születnek majd.
@ Mindenki: Péntektől elérhető lesz az étterem honlapja a http//:www.messinaetterem.hu címen! Köszönjük a belénk fektetett bizalmat.
Halász Roland
cucu1 2011.01.25. 21:42:11
norbi csizmadia 2011.03.02. 20:45:44
csatlakozom, aj januári bejegyzéshez, rendkívul lassu a kiszolgálás, és ezért inkább bosszuságot okoz, mint gasztronomiai és kulináris oromoket.
egy levest rendeltem a 2 éves kisfiammal, mire a kedves pincérnő modta, hogy inkább házhozszállitják 20 perc mulva, az étteremtol. cirka 2 perce lakom az éttemetől. több mint 1 óra telt el a rendeléstől, háromszoros telefonos rákérdezésre se tudták megoldani a problémát, majd a pincér mondta kissé fennhangon, hogy kihozza személyesen.
Tekintettel arra, hogy felesleges 1 orát várni, inkább személyesen bementem az étterembe. a tulajdonos szabadkozott, hogy beborult a kocsi, kiborult a leves, elveszett a futár, hiába volt meg a telefonszám, ahelyett hogy jelezték volna... nem megy a de bemutatkoztam neki, hogy én vagyok a vendég, és az étterem beloluk él, ha nem sikerul az alapveto szolgáltatásokat sem ellátni, akkor nem is fog mukodni az étterem.
minimum odafigyelés és figyelmesség szüksgés egy éttemhez, az étel hozzá kevés!!! sok vendéget lehet ezáltal eleveszíteni. kulonosen, hogy azért az étteremben azért lézengenek a vendégek.
a torkos csutortok nevu álkamu rendezvények nem segitenek a vendéglátáson.
jonak igérkezett nyitás után a szolgátlatás sajnos nem uti meg az elvárt szintet, és ilyent többszor elofordulo malőr után már nem biztos hogy az emberek rendelni fognak, pedig milyen konnyu lenne tanulni, a főtéren lévő más vendéglátó helyektől...
H.r. 2011.03.10. 23:39:21
Amennyiben jól emlékszem,amikor az étteremben beszélgettünk, "Amit te feljebb szabadkozásnak nevezel..." még nagyon megértő,és készséges voltál!Ott egy szó sem esett arról,hogy "beborult a kocsi!" ""Mégis hova?"" azt mondtam,hogy szállítás közben,kiömlött a leves az autóban,ezért visszajött a futár,és kicseréljük! Természetesen a MI hibánkból történt a dolog,ez nem is vitás! Ki találhattam volna bármit,de úgy gondoltam,őszinteséggel többre megyek,mint hazugsággal!
Az első mondatod:
a messina sajnos, bármilyen igéretes, annyira AMATŐR!!!
Aztán később írtad:
jonak igérkezett nyitás után a szolgátlatás sajnos nem uti meg az elvárt szintet, ...!
Válasz: Nem tudom,mi lenne az elvárt szint,ha még egy mondatot sem tudsz helyesen megfogalmazni,leírni!?!
Természetesen,nem vagyok nyelvtan tanár,de szívesebben fogadok kritikát olyan embertől,aki,le tud írni egy pár szavas mondatot úgy,hogy NE hemzsegjen a helyesírási hibáktól!
Ha bármi panaszod van,fordulj hozzám bizalommal.Egyébként is jobban szeretem a sportszerű ( face to face ) típusú embereket,mint az olyanokat,aki egy blog oldalon próbál sarat dobálni másra,félig Anonym módon.
H.R.
Vályoglakó 2011.07.01. 13:13:36
Ma kerestem egy jó kis éttermet Vácon, így akadtam erre a blogra.
Végigolvasva a blogbejegyzéseket sikerült elérned, hogy még csak véletlenül se próbáljam ki az éttermed! Hogy miért?
Egy jó vendéglős, ha olvassa a bejegyzéseket és a kritikákat a vendéglőjéről, akkor vagy nem kommentel egyáltalán, vagy csak hálásan megköszön minden kritikát, és a háttérben gürizik, mint állat, hogy kihozzon valami jobbat a helyből. Aztán a jobb úgyis eladja magát. Azzal, hogy mindent megmagyarázol, ráadásul kioktató stílusban, arra a következtetésre jut az olvasó, hogy itt valami tényleg nem stimmel (pedig lehet, hogy nem így van). Nem szeretnék kioktató lenni, de tudod a Te szakmádban (és minden másban is) a vendégnek mindig igaza van! Abban a kritikában is van igazság, amiben látszólag nincs, legfeljebb ilyenkor mélyebben el kell gondolkodni, hogy mi bújhat meg a háttérben.
Kívánom neked, hogy legyen sikeres az éttermed, és előbb vagy utóbb, de halljad meg a vendégeidet!
Ruzicsné 2011.07.02. 22:55:47
Aki ennek az ellenkezőjét állítja,az nagyon is hazudik!!
Ruzicsné 2011.07.02. 23:01:50