HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

2010.09.01. 20:11 kuf

Morzsák - Borajánló

Feind Cabernet Savignon

Öt-hat éve még abszolut nem voltam "boros", azt meg végképp nem gondoltam volna akkor, hogy idővel mennyire meg fogom szeretni a borokat. A borok és borvidékek történetét, a palackokat, a palackok kapszuláját, a dugókat. (amiket betegesen gyűjtök, szerintem már rég túlhaladtam az 1000db-on) Elkezdtem gyűjtögetni a borokat, kialakítottam nekik egy kis sarkot, ami egyre nagyobb lett, végül egy egész falat foglalt el. Végigjártam a kezdő borrajongók csapdáit, kezdtem az édesekkel, késői szüretelésűekkel, jöttek a félédesek..szárazok, vörösek. Mert az igazi nagy volumenű borok a vörösek, bárki bármit mond. A Feind pincészetet, sőt, talán az első olyan bort, amit elkezdtem "gyűjteni", legkedvesebb barátomtól, Páditól kaptam, azthiszem 2005 elején. Egy Feind Balatonaligai Zenit volt, amiből az évek alatt egy rendes mennyiséget elkoptattunk a pincészet készletéből, nem ok nélkül, de erről a tételről majd máskor mesélek.

Szóval megismertem a pincészetet, de a váci Kaisers kínálata nem elégített ki és alapvetően szeretek utánnaolvasni a dolgoknak, így jutottam el magához a termelőhöz és az apró kis településre, Balatonfőkajárra. A Feind család '93-tól foglalkozik szőlészettel, borkészítéssel,  Feind Lajos és fia, Péter együtt vezetik, 80 hektárnyi ültetvényük van Kajáron és Aligán. Évi 400-500ezer palackszámmal dolgoznak, ami nem kevés, de  hálisten boraik, habár egyre több multiban kaphatóak, megtartották egyéniségüket és nagyszerű ár/érték aránnyal rendelkeznek. Vinotékájuk Balatonfőkajáron található, a település kellős közepén, egy apró, de nagyon csinos kis boltocska az övék. A helység rendelkezik egy patinás borkóstoló szobával, iszonyúan jó hangulata van a helységnek, a feldolgozás egyébként közvetlen a bolt mögötti telepen történik. Hogy legyen némi váci szál is, a bolt egyik eladója váci, a hölgy a zeneiskolában dolgozott, ha jól emlékszem..  (Vagy az énekkarban énekelt? na ennek legközelebb utánnakérdek lent!)

 

Most látom, írtam fél oldalt, a konkrét palackról meg semmit.  Lássuk hogyan szól a borászat a nedüről:

Jellegzetesen fûszeres, zamatos, mély rubin színû bor, melynek illatjegyeiben jól felismerhetõ a szilva és az erdei szeder.

 


Fogyasztását vadételekhez, grillezett húsokhoz, illetve étkezések után baráti beszélgetések kísérõjeként ajánljuk.

Én még nem vagyok annyira profi, hogy egy bor illatáról, szinéről azonnal beugorjon egy metafora, de ebben a borban egy laikus is érezheti a gyümölcsök illatát! Az íze pedig olyan lehengerlő és annyira passzol bármilyen húsételhez, de csak magában is,  hogy az általam kóstolt vörösök között kimagasló. Nem szabad nagyon lehűteni és egy jó negyedórát érdemes szellőztetni fogyasztás előtt. A teljes történethez hozzá kell tenni, hogy minden bornak vannak parádésan jó és gyengébb évjárata is, nekem anno sikerült belemarkolnom a 2005-ös szériába, amibe annyira beleszerettem (igaz Márk? ;) , hogy tavaly képes voltam megkérni a pincészetet, hogy helyben szedjék össze nekem a maradék 2 kartonnal. Az ezt követő évjáratokkal sincsen baj, érdemes picit szellőztetni őket, de a 2005-ös büntet! :) jó értelemben persze. 1200-1400ft / palack árban kapható hiperekben, illetve a pincészetnél. Vácon helyben szerintem csak Zitánál (Szőllősi Vinotéka:Vác,Görgey u. 9.) kapható, némileg drágábban, de a pincészet természetesen kiszállítást is vállal.

Saját kincseim, azóta már hízott a gyűjtemény.

 

Ime a 2004-2005-ös palack, ha valahol ilyet látsz, vedd meg és szólj nekem is :)

Létezik egy un. Premium verziójuk is ebből a Cabernetből, nagyjából dupla áron, megkóstoltam és nem ízlett.  Hogy ez miben különbözik a "sima" cabernetől, sajnos személyesen kell megkérdeznem legközelebb, ugyanis a borászat weboldala finoman fogalmazva nem tul uptodate. Mindenesetre, ha egy nem is túl nívós "versenyen",de djít már nyert. Persze lehet, hogy mint sok más dologhoz, ehhez is fel kell nőnöm, ezért 1 palack premiumot elraktam későbbre, adva neki még egy esélyt :)

 

 

A pincészet így mutatja be magát:

 

A családunkban ősidők óta hagyomány volt a szőlőművelés, de nagyban 1993-tól foglalkozunk a szőlővel és készítünk borokat. Nyolcvan hektár szőlőültetvényünk Balatonfőkajáron és Balatonaligán található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettünk, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. 17 félé szőlőfajtából készítjük borainkat. Borházunkat ketten vezetjük. Én az apa, aki 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező mezőgazdasági mérnökként a megfelelő minőségű szőlőért vagyok a felelős. És fiam, Péter  aki a borokat készíti, valamint irányítja az értékesítést. Péter egy évig Ausztráliában csiszolta tudását, hogy haza térve évről évre egyre szebb borokat készítsen. Az alapos szakmai munkánknak köszönhetően számos rangos borversenyen értünk már el kiváló eredményeket, legutóbb 2007-ben két borunk a tölgyfahordóban érlelt Chardonnay és a Shiráz lett a Pannon Bormustra két csúcsbora. Tehát ha minőségre vágyik elérhető áron, akkor Önnek nálunk a helye.

Szolgáltatások, ajánlatok

Akár ötven főt is vendégül tudunk látni a vinotékánk melletti két teremben. Nyáron kóstolhat könnyed fehéreket vagy rozét, télen ihat testesebb vörösöket a duruzsoló kandallónk mellett, ahol magunk mesélünk az isteni nedűkről. A borkóstolókon sajtot, diót, almát és hagymás zsíros kenyeret szolgálunk föl.

Nyitvatartás

Ha előre bejelentkezik nem csak hidegtálat teszünk Ön elé, hanem kemencében sütött finomságokat és készítünk. Vágó István kvízmester már kipróbálta, most Önön a sor.

 

...és a cikk végére a bor is elfogyott végül!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr332265267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása