HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.10.02. 12:10 kuf

Halászkert étterem

Általában könnyű helyzetben vagyok, ha egy étteremről kell írni, mert a váci helyek többségéről elég sok információt össze lehet gyűjteni a netről, könyvekből, de sok a szájhagyomány útján terjedt infó is. Legkedvesebb történeti "levéltáram" nagymamám, aki közel 80 éves adatbázisával rendelkezik és nyújt nekem segítséget. A Halászkert azonban kifogott rajtam. Az interneten szinte semmi információ, a jelenlegi tulajdonos 2005 novembere óta vezeti az éttermet, az előző tulajdonost pedig (aki innen nemmessze, szintén a dunaparton visz egy éttermet), meglehetősen fura lenne megkérdezni. (egyébként meg fogom, amint összejön vele is az interjú :) Egy biztos, időszerű volt írnom az étteremről, mert ha vidéki társaságban szóbakerül Vác és az éttermei, a Halászkertről már biztosan hallott a többség, még ha nem is jártak Vácon.

Ami viszont bizonyos, az az,hogy Vác egyik legrégebbi, jelenleg is üzemelő étterméről beszélünk, története az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Mitöbb, a neve is majdnem végig Halászkert volt, egy rövid, néhány éves időszakot kivéve a '80-as években, amikoris Vadkacsának hívták. Hosszú évekig a bevezetőben említett korábbi tulajdonos, Ambrus Tibor vezette az éttermet, 5 éve azonban egy családi vállalkozás keretében a váci Árvay család vette szárnyai alá.

 


Korabeli képet sajnos nem találtam az étteremről, a fenti
képeslap viszont a környéket ábrázolja!

Az étterem vezetője a harmincas évei elejét taposó Zsolt, akit van szerencsém személyesen is ismerni. A napokban rám szánt fél órát és egy kellemes beszélgetés keretében sok érdekességet tudtam meg róla és az étteremről, ezeket osztanám meg most veletek.

A főnökúr, munka közben

Zsolttal együtt koptattuk a Boronkay padjait elektronika szakon és itt szereztük meg a technikusi oklevelet, így elsőre elég éles fordulatnak tünhet ez a pályamódosítás, de a beszélgetésünk végére azthiszem megértettem döntését. Ahogy ő elmondta (és egyébként énis egyre jobban érzem így), egyre többen vágnak bele olyan ötletekbe, hagynak fel a fix, de monoton, megunt, kiégett szakmájukkal, munkájukkal. Persze kevés a lelkesedés, kell egy anyagi alap, támogatás is, de hálisten itt nem volt ezzel probléma, így Zsolt újra megvalósíthatta önmagát :) Ami évek óta feltünt és tetszik, hogy szinte bármikor megyek el a Halászkert előtt, ottvan az autója, tehát Ő is. Ettől független nyár óta próbáltam vele időpontot egyeztetni egy kis beszélgetésre, folyamatosan mozgásban van, illetve nyáron értelemszerűen egymást követték a rendezvények, esküvők. Nem tudom eléggé ismételni, az üzletvezetőnek nem tulajdonosnak kell lennie, hanem a vendéglátó hely részének. Ezt kipipáljuk,ezzel  nincs probléma. Fiatal koránál fogva megvan benne a lendület, az új ötletek, a tenniakarás.

A beszélgetés kapcsán kiderült, hogy az étterem átvétele nem volt teljesen zökkenőmentes. Sokmindent meg kellett változtatniuk, mind mentalitás, mint a fizikai munkaerő oldalán. Voltak jó ötletek, olyanok is, amiket el kellett vetni, de az évek alatt kinőtték gyermekbetegségeiket. A kollégák többsége, főleg szakács vonalon a fiatalabb korosztályt képviseli, főszakácsuk, Müller Márton, szintén váci lakos. Zsolt diplomatikusan próbálta hárítani azt a kérdésem, miszerint érezhető e a városban konkurenciaharc az éttermek között, annyit azonban elárult, hogy a verseny kiélezett. Az étterembelső korábbi fehérre meszelt falai, halászhálós dekorációja lekerült, jelenleg narancsos-rózsaszines árnyalatú a fal. Őszinte leszek, egy "halászkerthez" szerintem jobban illett a fehérre meszelt fal, a parasztház jelleg, Zsolt elmondása szerint hamarosan várható a belső tér "ráncfelvarrása". Kiváncsian várom :)

Itt tennénk egy kis kitérőt, az étterem vitathatlan előnye a többi váci étteremmel szemben egyben a hátránya is. Gondolok itt arra, hogy tavasszal, nyáron, magyarul amikor jóidő van, iszonyatos turista kavalkád fordul meg itt. Itt áll meg a komp, az étterem előtt
vezet el a kerékpár út, lehetetlen nem észrevenni a hangulatos teraszt! Aki tehát éhesen-szomjasan és ebből az irányból érkezik városunkba, nagy esélyel a Halászkertet választja. Ugyanez a visszájára fordul télen, szinte teljesen megszünik a dunaparti turizmus, tudvalévő, hogy a szél jóval erősebb a dunaparton, mint például a főtéren, így
ilyenkor kevesen merészkednek le a Liszt Ferenc sétányra. Ilyenkor bizony előfordul, hogy financiális és logisztikai okokból néhány hétre, hónapra be kell zárni a helyet. Nagy hóban az étterem nehezem megközelíthető, így a nyersanyagok pótlása sem olyan egyszerű.  Ha már nyersanyagok.. Mindig is érdekelt, hogy kihasználják e a helyi éttermek a helyi termelőket, termékeiket. Zsoltitól megtudtam, hogy igen.. a hal a váci piacról származik, a zöldség is helyi kereskedő áruja, a húsok úgyszintén.



Az étlapról nem beszéltem, a neten is megtekinthető, ami rögtön szemetszúrt, hogy rettentően sok a választható tétel. A váci helyekre jellemzőbb, hogy rövid, változatos ételkínálatot tartanak, Zsolt elmondta, hogy ők viszont egy olyan étlapban gondolkoztak, amiből mindenki biztosan tud kedvére valót választani. A név kötelez, a halak szinte minden formában jelen vannak úgy édesviziek, mint tengeriek.Szép számmal akad sertés,
 marha, vadhúsétel is, szárnyasokban és vegetáriánus ételekben sincs hiány.  Nekem mindig gondot okoz, ha túl sok étel közül kell választanom, tehát nekem szimpatikusabb lenne egy rövidebb kínálat, ahogy a beszélgetésból kiderült, hamarosan várható is egy kisebb étlap átalakítás, kínálat kurtítás.

Picit visszakanyarodva az újításokra, megtudtam, hogy 2005 óta folyamatosan, apró lépésekkel,de épül-szépül a hely. (Tény, az épület maga közel 100 éves, ha nem több)
Teljesen felújították a mosdókat, ami nekem sarkalatos pontom és személyes érintettség is van. Konkrétan jónéhány évvel ezelőtt egy rokonom esküvőjét ünnepeltük itt és a mosdó kritikán aluli állapotban volt. Az örömszülőkben felmerült az is, hogy csak a rendezvény miatt vesznek 2 wc deszkát, a régi eltörött, csálé helyett.

Néhány retro kép az étterem múltjából..

Teljes egészében megújult a külső terasz is, a régi tetőszerkezetet lebontották, helyére pofás, teljesen, szinte légmentesen zárható és fűthető pavilon épült, amivel hűvösebb időben is tudnak vállani kinti rendezvényeket.  A kinti égők mind energiatakarékosak, a pavilon világítását adó közel 60 spot lámpa mind ledes.. magyarul kb két 100 wattos körte fogyasztásából megoldották közel 100-150nm2 bevilágítását. Ötletes! A zöld műfüvet imitáló kültéri padlószőnyeg is új, az asztalokkal együtt, jelenlegi felállásban egy 130 fős esküvő is elfér a teraszon, a festői duna közvetlen közelében :) Épült egy szezonális jelleggel üzemelő kültéri grillpult, kuckó, illetve egy Koktélbár, ami főleg hétvégi estéken vonza a vendégeket.



Ahogy korábban már írtam, szezonban a kerékpáros, gyalogos, sőt motoros látogatók vannak többségben, de az étterem közvetlen közelében van egy nagy parkoló is.

Legutóbb 2-3 éve ettem itt a családdal, akkor kizárólag halászlevet, nagyon finom volt, mindenkinek ízlett. Természetesen kellenek a friss inputok, így múlthét végén feleségemmel látogattuk meg az éttermet, vasárnap délben. A terasz szinte teljesen tele volt nyugdíjasokkal, már majdnem visszafordultunk, de az asszony unszolására végülis leültünk egy üres asztalhoz. A ki és felszolgálás parádés volt, a felszolgálók (azthiszem 4en voltak) folyamatosan pörögtek, nem mentek el úgy az asztalunk mellett, hogy ne kérték volna a türelmünket. Mindezt úgy, hogy nem volt zaklató és látni sem láttam rajtuk fáradtságot, vagy unottságot. Tették a dolgukat.  A rendeléseket gyorsan, pontosan kihozták, levesnek hallevet rendeltünk csészében, "másodiknak" én Mediterrán csirkét kértem, párom pedig egy 1 személyes haltálat. A levesre maximum 10 percet vártunk, a főételre is körülbelül ennyit, a tálalás, konkrétan a tányérok (arany szegélyes porcelán) nagymamáink edénykészletére hajaznak :)

A hallé nekem nem lopta be magát a szívembe, nekem túl sok volt benne a hal és kevés a lé és a markáns halászlé ízt sem éreztem valahogy, ugyanakkor feleségemnek nagyon ízlett! Tehát ízlések és.. A mediterrán csirkemellem hozta az elvárhatót, lehettem volna bevállalósabb, de így legalább volt viszonyítási alapom. A köretként felszolgált krumplipurébe szerintem sajtot tehetett a szakács, nagyon finom volt, a csirkemell viszont lehetett volna kicsit fűszeresebb. Összességében ízlett, de egy kis csavar lehetett volna benne! Viszont az asszony haltála.. az parádés volt! Nem vagyok egy nagy halas, de ebben a pisztráng, a harcsa..a fogas és a ponty olyan ízletesen volt elkészítve, hogy le a kalappal! :) Édesség már nem fért belénk, a számla italokkal 6000Ft körülire sikerült, szerintem ezzel sincs probléma.  Elégedetten gurultunk el a kocsiig, tele pocakkal, levegő után kapkodva. :)



Ezzel a hétvégi ebéddel talán ki is használtuk a nyár utolsó kellemes, napos vasárnapját, amihez a váci Halászkert is méltó módon, egy korrekt kis ebéddel járult hozzá! Soha rosszabbat augusztus végét! :)

 

Halászkert étterem
2600 Vác, Liszt Ferenc sétány 9. (Révátkelésnél)

Nyitvatartás
Hétfő - Vasárnap: 12:00-22:00

http://www.halaszkertetterem.hu

Telefon: 06-27-315-985

Értékelés 10/7

+ precíz, gyors, udvarias felszolgálás
+ rengeteg fajta étel
- a "halászkert" jelleg nem érezhető a külsőségeken
- talán kevesebb,de markánsabb fűszerezésű ételkínálat jobban működne

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr902339144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása