HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.06.01. 12:01 kuf

Bár-ka

Nagyon sok anyaggal el vagyok maradva,  de ezzel a Bár-ka cikkel adós vagyok a Felbert interjú után. Nézzük meg, milyen is egy igazi dunaparti kiskocsma!

Vácon szerintem olyan 2-300 méterenként van egy kocsma, légvonalban legalábbis mindenképpen. Vannak köztük teljesen átlagosak, füstös késdobálók, de vannak szépszámmal igazi békebeli darabok is. Érdekes módon 99%-uk rentábilisan üzemel, régi mondás, hogy a kocsma az a biznisz, ami mindig és  mindenhol megy. Most írhatnám, hogy Peti is ezt a szelet akarta befogni a Bár-kával, de ismerem őt és tudom róla, hogy az eddigi és ez a mostani helye is mennyit jelent neki. És nemcsak neki, hanem a törzsvendég gárdájának is, akik eddig is mentek és  mennek utánna, mint eltévedt turista a kamionos után. A dunaparton járunk, egészen pontosan Liszt Ferenc sétány 1. a "házszám", bejutás a part felől. Az épület fej-tor-potroh részekből épül fel, jobb szélén a Mahart jegypénztár, középen egy csinos kis lakáska, bal felől pedig maga a kocsma található. A hely korábban is kocsmáknak adott helyet (Matróz bisztró, Móló büfé-borozó) és Péterünk nem szándékozik letérni ezen kitaposott útról. A nyitvatartás rugalmas, ami egyben azt is jelenti, hogy a papíron deles nyitás megcsúszhat picit az előző este végett, de olyan 1-2 körül kinyílik a barnára festett faajtó, kikerül a fából tákolt szerecsen és a hely névtáblája szintén. A berendezés inkább logisztikai, mint anyagi gondokat okozott a tulajdonosnak, a székek, fotelek, asztalok többnyire lomtalanításokról, barátok adományaként jöttek össze, hasonlóan a pár tekercs retró tapétához,ami egy padlásról került elő.

Tudtad egyébként, hogy a Bár-ka jelenlegi épülete mi volt korábban? A dunapartról nézve a jobboldali helység mindigis a hajóállomás épülete volt, középen lakott viszont a Szabadi család, balra pedig, a jelenlegi kocsma épületben volt Szabadi Kálmán formatervező és konstruktőr műhelygarázsa. A régi garázskapu helye egyébként most is látszik, a dunaparti bejárat felől, a jelenlegi kis duplaszárnyú faajtótól balra. Itt pattant ki a fejéből a katamarán (vagy ahogy a mester nevezte, Flamingó) csónak ötlete, illetve itt gyártotta le a teljesen egyedi "Fesztivál" névre hallgató apró fehér, 2 személyes kisautót. Az autó akkoriban forradalmi újdonságnak számított, az első szélvédő felöl lehetett kinyitni és beszállni, a pöttöm járművet a váci Kenéz doktor vette meg és használta sokáig. Unalmasnak abszolút nem nevezhető életútját és egy képet a következő cikkben találtok, érdemes végigolvasni.

Több évtized stílusjegye keveredik a helységben, a sarokban 70-es évekbeli piros műbőr kárpitos konyhabútor, a baloldali dobogós részen 2 ódon fotel, mellette egy korszak jellegzetes dohányzóasztala (az a csempével lerakott fajta..) 2 kultúrált mosdó a jobb sarokban, egy hosszú pult és be is jártuk a helységet. (két, egyelőre meg nem nyitott oldalsó helység ad lehetőséget a későbbi bővítésre). A kínálat kizárólag italokból áll, a sörök csapolt Soproni és Edelweiss. (üveges nincs és bármennyire finom az Edel, a Hoegaarden azért hiányzik) A borok váci termelőtől származnak, az üdítők palackozottak, a kávé, capuccino ízletes. Az árak teljesen földhöz ragadtak, a koncepció, ahogy a korábbi riportban olvashattátok a "minőségi pia, jó áron". 

Étel nincs, de a Barlang-al való Molotov-Ribbentrop ételkiszállítási paktum keretében vállalják a korgó gyomor betömését. A programok alakulnak, Peti tervei alapján előfordulnak itt majd vendég előadó művészek, Pálinkás Gergő és csapata szabadidejének jelentős részét jelenleg is a bárkában tölti nap mint nap :) Csend egyébként is ritkán van, állandó a nyüzsgés. A napi nyitás után szép lassan szinte mindennap megtelik  a hely estére, még hétköznap is. A másik ok Peti zeneszeretete, ebben a hűvös júniusban egy picit a szívet is melengeti a Dénes Péter féle 211-es csöves végfokból és a JBL-4410 studiómonitorokból áradó muzsika. Amit a zene megold és eltompit, azt a jelenleg még nem működő szellőztető sajnos képtelen, ha nagy a tömeg, óhatatlanul is megáll a levegő és beeszi magát a helyre a cigarettafüst. A téliesítés agyban már kidolgozva, egy cserépkályha fog bekerülni az egyik sarokba, mindenképpen egyedi ötlet! Mivel a törzsközönség többnyire váci fiatalokból áll és a közös meccsnézés régi néphagyomány, a tulajdonos beüzemelt egy óriás lcd-t, aki viszont esetleg Facebookon akar Farmozni egyet hirtelen, megteheti, hiszen Wifi Hotspot is akad.

Ha épp nem a főnök viszi a boltot, ismerős arcok tűnnek fel a pult mögött, Huri és Szazsi régi motorosok a szakmában. Ami sajnos a képeken nem látszik az a terasz rész, ami a közvetlen dunaparti kontaktussal egyedivé teszi a helyet egész Vácon. Sajnos napos ídő híjján erről nem készült fotó,de hamarosan. Azthiszem nagyjából mindent leírtam, amit szerettem volna, tegyétek próbára a kocsmát aztán kérném a visszajelzéseket! 

Bár-ka kocsma
2600 Vác, Liszt Ferenc sétány 1.
06 27 315 495

Nyitva tartás:
minden nap: 12.30 -  kifulladásig

Wifi van, Tv sportcsatornákkal van

Térkép

Értékelés: 10/8 

 

+ hangulat, árak, dunapart!

+ zene, kerékpárbarát hely

- füstelszívás (kidolgozás alatt), csúcsidőben lassú kiszolgálás

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr852047506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váci Gastro 2010.06.04. 14:35:58

ezt most csak Kornél kedvéért :P

Kornelius9 2010.06.08. 16:02:52

köszönöm a segitséget:-)!

Kornelius9 2010.06.08. 16:55:39

Peti a stílusával és vendéglátói tapasztalatával bármit el tud adni. A Bár-ka felfuttatásával sem lesz gondja..

kuf 2010.06.08. 17:20:39

...de lehet,h már fel is van futtatva :)
Remélem az ár nem tett kárt az antik cuccokban, akit érdekel, egy tv2-ös kis riport a váci árvízről, Petyás életérzéssel..

tv2.hu/tenyek/video/arviz-helyzetkep-budapestrol-es-a-dunakanyarbol-tenyek-riport
süti beállítások módosítása