HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

2010.05.13. 13:46 kuf

Desszertszalon

A minap egy barátommal beszélgettem, szóbakerült,hogy nagyon tetszik nekik Vác, barátnőjével kijönnének egy hétvégén sétálni, nézelődni. Amikor szóbakerült,hogy "csak" 34 ezren lakják a várost, nagyon megdöbbent, hát igen.. Vác egy kisváros, annak minden előnyével és hátrányával. :) Véleményem szerint az ilyen kisvárosokban, nem elég, ha a város neve jól cseng és van egy szép főtere (és egy tragikus parkolóháza), szükség van olyan helyekre mint a 2008 márciusában nyílt Desszertszalon, amelyek akár az ország másik részéből is idecsábítanak látogatókat. Nehéz is elkezdeni ezt az írást, ugyanis jelenleg már több, mint 1400 oldalt indexelt a google a "desszertszalon" szóra és ezek többnyire teljesértékű cikkek, blogpostok, hihetetlen mennyiségű képpel és benyomással.

forrás - http://yawyc.wordpress.com

Egy csipet múlt:

 

Vácon mindig is nagy hagyományai voltak a cukrászdáknak, bár ma már kevesen emlékezhetnek rá,de ilyen "híres" helyek voltak a Szeleczky (Káptalan utca), a Krupp (Postapark, most Görgey Artúr utca), a Gyurcsok (Köztársaság út, strand felöli oldal) vagy épp az 1975 környékén nyílt Boda, ahol most a Desszertszalon áll.
 

 http://www.tancsics-vac.sulinet.hu/

 

(és ha már ennyire megkapargattuk a múltat, érdekes momentum,hogy még a Boda előtt is cukrászda volt a hely, nagymamám gyermekkorában bizonyos Haffner bácsi adagolta tölcsérbe a gombócost. A cukrászda több, mint 80 éves múltjáról Mihályi úr is mesél, az alábbi cikkben.

 

 

Egy nívós és elismert étterem,vagy akár egy cukrászda képes arra,amire többmilliós reklámok és plakátok sem. Vácnak minimum akkora reklámot csapott a Desszertszalon, mint Fertőrákosnak Ráspi, Balatonszemesnek a Kistücsök, vagy épp Sólymárnak a Zazzy cukrászda. Természetesen ezt az elért és kiharcolt szinvonalat illik megtartani, lehetőség szerint pozitív írányba eltolni, lássuk esetünkben sikerült e.

 

A tulajdonos Mihályi László mestercukrász volt az első, aki magyarként résztvehetett a 2009-es (Coupe du Monde de la Pátisserie) cukrászvilágbajnokságon, ahol 20. helyezést ért el.

A váci szalon mellett már budapesten a Centrál kávéház és étteremben is megkóstolhatóak a mester finomságai. Szívesen készítettem volna vele interjút, de mivel más már elég kimerítően megtette ezt, itt olvashatjátok.


Személy szerint mániám a tisztaság és a rend és ezen a téren nehéz lenne fogást találni a szalonon (ez egyébként másnak is vesszőparipája lehet, mert még a mosdóról is fellelhetőek képek..:). A belső tér egyszerűen elegáns, nem túl nagy, talán 10nm2, ha mind a 3-4 asztalnál ülnek, kicsit nehézkes a logisztika. Nemtudom,hogy koncepció volt e a kis belső tér,vagy egyszerűen tervben sem volt a hely bővítése,de személyszerint nekem tetszik ez a megoldás. Hálisten a főtéri vendéglátó helyek egyik élharcosaként hamar felismerték, hogy ki kell használni a szalon előtti teret is, ahol kultúrált asztalokon és székeken történhet a fogyasztás. Pluszpont,hogy külön a gyerekek részére tartanak egy babaetető-kocsit, a kutyatulajdonosok pedig a kutyaitató tálnak fognak örülni.

Nem vagyok vendéglátós,de szerintem nem tévedek nagyot, ha egy étterem, fagyizó/cukrászda főleg a nyári szezonban pörög.. és ugye logikus és érdemes lenne ezt a szezont meghosszabbítani. Az időjárást egyelőre nem tudjuk befolyásolni, viszont milyen hangulatos lenne pl kültéri gázmelegítőkkel akár 1-2 asztalt üzemeltetni, mint ahogy ez a módszer tökéletesen működik Prágában. Apró lépések nyomai látszanak, több főtéri helyen már árpilisban kikerültek a székek, napernyők, előkerültek a pokrócok, sőt a Barlang teraszon idén már volt egy ilyen ominózus gázmelegítő, de még ígyis gyakran láttam év elején olyan turistacsoportokat, akik csak kóvályogtak a főtéren a márciusi napsütésben.

  

 

A süteményekre teljesen egyéniek, mind megjelenésben, mint ízben. A tápióka puddingon keresztül a dobostorta újragondolásán át minden évben, évszakban újdonságokkal találkozhatunk. A "Csík somlói"-nak pedig lassan saját rajongói klubja lesz,ahogy olvasom a neten. :) Akinek hiányozna egy csipet retró-cukrászda jelleg, az néha elcsíphet normál krémest is a kínálatban, de szerintem (és a neten olvasható postok szerint) nem illik a hely szelleméhez. Akinek fagyizni támadna kedve, közel 20 fajtából választhat, gombócát 130.-ért mérik.

Elég megnézni a süteményes vitrint, őrült szinek, formák, ötletek!

 A kávé, capuccino finom, vizet is kapunk hozzá, ami apró figyelmesség,de sok helyen a mai napig nem tekinthető alapvetőnek... Ha elvitelre vásárolnánk, tetszetős, (bár nem olcsó) papírdobozba kerül a portéka! Nehéz fogást találni a helyen, talán valakinek probléma lehet a tényleg apró belső, szóbahozhatjuk a valóban nem a nyugdíjasok pénztárcájához alakított árakat (sütemények 550.-től), de ez az egész nem is erről szól. Ezt a helyet meg kell nézni, ki kell próbálni és ha lehetőség van rá, gyakran megkóstolni a szezonális különlegességeket!

Árpi barátom szavaival élve a hely tehát "Geprüft" :)

 

Desszertszalon
2600 Vác, Köztársaság út 21.
06 20 390 3367

Nyitva tartás
Hétfő-Vasárnap: 10:00-19:00

http://www.desszertszalon.hu

Térkép

Értékelés: 10/9

 

+ egyedi kínálat, üdvarias kiszolgálás, tisztaság

- nem mindenki számára megfizethető

Szólj hozzá!

Címkék: cukrászda vác boda mihályi desszertszalon


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr182000003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása