HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.11.22. 08:22 kuf

Eszterházy Kávézó

Az Eszterházy a dunapart egyik csodája, egy olyan apró olvasztótégely, amiben a város minden korosztálya és kasztja megtalálható.. nyitástól - zárásig! Minden napszaknak megvannak a meghatározó arcai, a reggeli kutyasétáltatós banda.. a délelőtt/délutáni kompos szakasz.. az 1 üveg sörrel félnapot kihúzó csapat, egyszóval folyamatosan pörgő, színes a kép! Régebben nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a helynek, sokszor mentem el előtte, de kb ennyi.. Igazából Kornél barátom nyitotta fel a szemem talán másfél éve, vele ültünk ki a teraszra egy sörre, kávéra, aztán most, hogy Ábellel sétálgatunk, feleségemmel is gyakran kötöttünk ki itt. A kávézót az a Floch István neve fémjelzi, akinek családneve, pontosabban családja nem lehet ismeretlen a városban, az un. "Sütőüzemet" (http://www.flochcukraszat.hu/) a Dózsa György úton szerintem mindenki ismeri! (Cukrászda elnevezése egyetlen dolgoban sántit, ugyanis habár süteménykínálata, ízei nagyon korrektek, de sajnos délután 3kor bezár.. cserébe mindig frissek az étkek, a pogácsáik fenomenálisak!) A kávézóhoz visszakanyarodva nem is kérdés, az Eszterházy finom süteményei egytől-egyik ebből a cukrászdából kerülnek ki. Évszaknak megfelelően némiképp formálódik a kávézó kínálata, a jóidő beálltával előkerül a csapolt ser, a fagyi, a gyerekes családok, pontosabban a kis tökösök mágnese.

A reggeli kutyasétáltatók nagy kedvence az orbitál méretű rántotthúsos szendvics és a melegszendvics (alkar hosszúságú!) ,   a képeim nemtudom mennyire adják vissza a finomságok ízeit. Na jó, ízeket persze semennyire, de hát kérem, pont ezért kell kipróbálni! :)

A kávézó múltjáról sajnos nemsokat tudok, szokás szerint Istvánnal kb nyár óta kergetjük egymást, hogy leüljek vele félórára beszélgetni..illetve hazudok, nyár elején már leültünk egy kávé mellé, de olyan gyorsan elrepült az a félóra és annyi infót kaptam tőle, hogy el sem tudtam raktározni mindent.

Egy korabeli kép a Dunaparti sétányról

Úgytudom, az épület 2004 körül épült (vagy legalábbis újították fel)  erről tanuskodik a sarki esőfogó tetején lévő kis fém zászlócska is.

A kávézó név kicsit megtévesztő lehet, mert sajnos a belső tér elég pici, olyan 8-10nm2 , tehát a klasszikus értelemben vett asztalos-székes kávéházi légkört ne keressük. A kinti terasz viszont parádésan jól lett elhelyezve, az Eszterházi utca sarkán, pont a váci révvel szemközt. Ebben a csomópontban bonyolódik a dunaparti forgalom 99%-a, a terasz előtt fut a kerékpárút, a komppal érkezők és kompra várók a kávézó előtt hajtanak el. Röviden a helyválasztás csillagos ötös, annak tekintetében főleg, hogy az egész váci dunaparton _nincsen_ másik kávézó, cukrászda, de még egy nyomorult mosdó sem! (egyébként vajon mikor burkolják már le normálisan az Eszterházi utcát???)

Beszéljünk még pár mondatban a kínálatról.. említettem, hogy nagyon finom szendvicsek kaphatóak, mellette számos sós, édes sütemény is helyet kapott a hűtőpultban. A kávé, cappuccinó parádés (tea is kapható) , és kérhetjük elvitelre is, papírpohárban.. (egy tipp, ilyenkor is kérjük a rendes gépi kávét, capuccinót, ne a porost! Bár erre szinte mindig rákérdez az éber és kedves személyzet! :) Sörök, borok, rövidital segít az instant jókedv elérésében, na és persze hogyan is lenne teljes a repertoár újságok, napilapok nélkül! Egyetlen személyes negatív élményünk van, egy vasárnapi nap sikerült belenyúlni egy meglehetősen kiszáradt sajtrolóba, de nagyjából ennyi. Saját wifi nincs, de ha jól helyezkedsz, egy közeli hotspot (ssid: digitalvac) ip-t is adhat neked.. Ami nekem nagyon szimpatikus, hogy rendbe van tartva a kávézó, a terasz és környéke. Tisztaság van, a teraszt és a fedett kis kupolát gyakran takarítják, a mosdóval sincs probléma (kulcs a személyzettől kérhető el) Illetve talán apróság, de nagyon jópofa részlet, hogy saját kávéscsészéje, saját logós cukra van a kávézónak.

 

Szerintem kár tovább szaporítanom a szavakad, beszéljenek helyettem a többségében nyáron lőtt hangulatképek.  Mindenesetre egy biztos, az Eszterházynak van múltja, jelene, de méginkább jövője...!

 

az élet fontos dolgai egy képen...

 

Eszterházy Kávézó 
2600 Vác, Liszt Ferenc sétány (Eszterházi utca 1.)

Nyitvatartás: 5:30-tól 19:00-ig

Értékelés: 10/7

+ udvarias, gyors kiszolgálás
+ mérsékelt árak
- lehetne picit nagyobb belső tér, rosszidő esetén nincs hova leülni
- csapolt sört csak nyáron tartanak
 

 


Nagyobb térképre váltás

Képek ősszel...

Képek nyáron...

Képek bentről...

 

 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr642464664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

?Bud 2010.11.22. 23:01:32

Szia! Csak egy kis pontosítás. Az "Egy korabeli kép az Eszterházy helyéről" . Nem az Eszterházy helye, hanem az Ady Endre sétány és Petróczy utca sarkán lévö Hübschl villa. Egyébként nagyon jók a cikkek! :DD

kuf 2010.11.22. 23:04:16

Köszönöm a pontosítást, nem voltam biztos benne, hogy pontos a hely,de mégis valamennyire a környék :) Bármilyen ötletet szívesen várok...

?Bud 2010.11.22. 23:10:12

@kuf: nincs mit nagyon szivesen! :D

kuf 2010.11.23. 15:09:35

koszonom a pontositast, hamarosan javitom a cikkben is!
süti beállítások módosítása