HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.07.01. 16:33 kuf

Elkészült a Váczi sörkert felújítása, de mikor és ki nyitja meg?

frissítve - 2011.07.04.

A kérdésemre gyorsan tudok válaszolni, egyelőre nem lehet tudni, pedig elég sok vonalon érdeklődtem. A korábbi kocsmát vivő csapat vitte volna tovább a helyet, de most egyelőre úgy áll a helyzet, hogy mégsem kapják meg a bérleti jogot.

Megboldogult középiskolás korom híres olvasztótégelye volt a Sörkert, akkoriban "104-es" néven ismerték a Boronkay-s és Madách-os diákok. Mértanilag is ez az ivó volt a legközelebb a két középsulitól, konkrétan a Boronkay hátsó kapujától alig 200 méter.  Óriási volt a kisértés, hogy egy közepesen unalmas Anyagismeret órára üljünk be, vagy a Sörkert hűvösében töltsük el ezt a 45 percet, habár meg kell jegyeznem azt is, hogy tartottunk hivatalos Anyagismeret órát egy dunaparti lépcsőn is az osztállyal. :)

Egy váci blogger hívta fel a figyelmem egy Mikszáth regény filmadaptációjára (A Sipsirica), ami majdnem végig a Sörkertben és a Strand utcában játszódik :) Ime 2 részlet, az első a belső udvarról, ami a filmben egy vendéglőként funkcionált, a második snitt pedig a Strand utca 1980-as állapotát mutatja. Itt még le van zárva a dunapartra vezető lépcső, ahol most a Váczi Remete étterem is van, illetve teljesen más a Sörkert beépítése is. Fura látni, hogy több, mint 30 éve földút vezet le az Eszterházi utca irányába :)

 

 

A múlt: És a jelen:

 

A lerakat!

(Hasonlóan kedvelt hely volt egyébként a már réges-rég bezárt "lerakat" az Ady Endre sétányon, ami talán még sötétebb és füstösebb volt, mint a strand utcai műintézmény...)

  

 

 

 

 

Hihetetlen, hogy mennyire nincs a neten képanyag a Váczi sörkertről, cikkekben sem nagyon említik, aztán eszembejutott, hogy '96-ban itt forgattuk a Kádi-választó filmünk egy snittjét..! A snitt főszereplője és egyben a Kádijelölt Turczer Norbi barátom volt, aki sajnos döbbenetesen és felfoghatlanul fiatalon hagyta itt a földi létet.. Együtt érettségiztünk le, majd végeztük el a technikusképzőt, Norbi volt az akkori évfolyamok, sőt mondhatom az akkori Boronkay húzóembere. Aztán, talán pár hónappal a technikusi vizsga után kaptam egy telefonhívást, hogy egy szerencsétlen balesetben elhunyt. A kis kitérőért bocsánat, de nekem így teljes a történet, remélem fentről ő is olvas és emlékszik még rám, ránk! Nagyszerű évfolyam voltunk! (ja és természetesen a kádiválasztást megnyertük Vele!)

 

Norbi cowboy kalapban, a szerző pedig zöld/sárga csíkos pufikabátban :)

 

A felújítás szépen sikerült, habár a környékbeli üzletek tulajdonosaival beszélgetve kiderült,hogy közel sem volt zökkenőmentes, a kivitelezőnek számos hibát utólag kellett kijavítania ahhoz, hogy a jelenlegi "pompájában" tündököljön a hely. Szintén csak hallomásból tudom, hogy habár papíron befejezett a felújítás, a strand felőli és a kerti részből hiányzik a pergola feletti napellenző ponyva is. Az igazat megvallva, talán csak fénykorában, közel 100 (vagy mégtöbb..) éve volt ennyire "egybe" sörkert és rögtön elnézést is kérek kedves olvasó, mert vajmi keveset tudtam kideríteni a pontos múltjáról. Magával a felújítással semmi bajom nincs, a Főtér - Főutca project II./1 szakaszának egy állomása volt a Fürdő utca 2. szám alatt lévő ingatlan teljes felújítása, közel 55m ft-os költséggel. Mondhatni rekordidő alatt, alig pár hónap alatt végeztek az épülettel, kicsit szomorú, ha már ekkora volt a lendület, juthatott volna belőle a szintén ebben az épületben székelő strand vizesblokkjára is, ugyanis ez még mindig kihívásokkal küszködik :(

A sörkert felújítása átalakításokkal is járt, megszűnt a tetőterasz, illetve lebontották a régi "konyhát" is, viszont a jobb hátsó részre megépült 2 mosdó. A hivatalos pályázati anyag ITT olvasható.

" A cégnek a tervdokumentációban foglaltak és a jogerős építési engedély szerint meghatározott módon kell eljárnia és megvalósítani - többek között - a belső terület építészeti, gépészeti elektromos felújítását nyílászáró cserékkel, új göngyöleg és ital raktár építéssel, a vendéglő akadálymentesítésével, a tornác és külső tér kialakításával burkolásával, kertépítési és egyéb kapcsolódó munkákkal. A „Sörház” felújítással, korszerűsítéssel érintett összes (külső, belső) területe 357,9 négyzetméter." - olvasható a vaconline.hu cikkében.

Kérdés tehát továbbra is, hogy mi lesz a hely profilja, kétségtelen, hogy jelenleg talán a legszebb városi tulajdonban lévő felújított ingatlan, de így kihasználatlanul nem sokat ér. A strand felől volt egy melegkonyhás része, a szokásos hamburger, hekk, sültburi, hotdog vonulattal, patent árakkal és ízekkel, a fürdő utca felől pedig a szó szoros értelemben kocsmaként működött.

Aki tud valamit a helyről, ossza meg velem, továbbá várom a hivatal válaszát is megkeresésemre. Ja és tudja valaki, hogy mi lett a Sörkert eredeti sárgaréz kupolájával a bejárat felett?

8 komment

Címkék: sörkert váczi


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr1003030553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váci Révész · http://vacirevesz.blog.hu/ 2011.07.04. 11:16:56

"Hihetetlen, hogy mennyire nincs a neten képanyag a Váczi sörkertről,"

Ehhez mit szólsz? :-)

videotar.mtv.hu/Cimkek/s/i/sipsirica.aspx

kuf 2011.07.04. 11:27:36

ott a pont, ezt most konkrétan letöltöm és megnézem, köszönöm!! :)

derMedve 2011.07.29. 16:14:14

Szép lett a felujított sörkert! Remélem hangulatos helyet varázsolnak belőle, megérdemelné!!

A nagyszünetben a történelem tanárral is fröccsöztünk itt, így lólépésben aznap nem rám jutott a felelés, és nem kellett a törülközőt bedobni:-)

és egy személyes megjegyzés: A blog gazdáját Isten éltesse! :-)

kuf 2011.07.29. 16:26:59

Medve, koszonom szepen :) Lőwy/Boronkay-s voltál te is? Berta tanárúr, esetleg? :D

derMedve 2011.08.01. 13:26:40

Szólíts csak simán Macinak Kuf :-)
A köszöntést már. ugyan csak kutyafuttában, de egy kézszorítással meg is toldottam a Vigalom másodnapján:-) és az Isten áldja a Tanár Urat!

kuf 2011.08.01. 13:30:33

Maci:))

Egyébként a vigalom alatt nyitva volt már a kert, a héten bejárást tervezek! Valamikor ihatnánk egy korsóval, a régi idők emlékére..

Hajnalka Sajtos 2015.02.15. 17:59:56

Jaj Istenem,itt dolgoztam 2003-2010-ig! Imádtam :D

Hajnalka Sajtos 2015.02.16. 18:42:19

Illetve nem jol írtam,mert 1996-2003 ig. :D
süti beállítások módosítása