HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2011.02.16. 19:31 kuf

Váci Remete Pince

"Hiszti az van.."  .. cikk az nincs, már jóideje :) Idézve egy klasszikus Csapd le csacsi monológot, kezdeném ezt az írást és pótolnám az űrt, amit a váci étterem bemutatók égboltján hagytam egy ideje. A Remete pince régóta a "bögyömben" volt már és ezt a szó nemes értelmében mondom. Mint sok más étteremtulajjal, Ambrus Tiborral is tervben volt egy beszélgetés, ami ha nem is ebben a cikkben, de hamarosan pótolva lesz. Tibor  44 éve foglalkozik vendéglátással, ami váci viszonylatban mindenképpen unikum.  (Az Ambrus család élete egyébként régóta egybeforrt a vendéglátással, Tibor bátyja, János a Kőkapu étterem  tulajdonosa.) Egy csúnya és felkapott szóval nevezhetnénk váci celebnek is, de talán többet mond a városban folytatott tevékeny múltjáról, hogy 2007-ben díszpolgárrá avatták.  Hosszú évekig a dunaparti Halászkert étterem tulajdonosa volt, illetve számtalan helyi rendezvény gastro hátterét biztosította már. Oszlopos tagja a Vendégvárok Váci Egyesületének, számos alkalommal volt már helyi rendezvények zsűritagja is. A Váci Remete pince éttermet 2004-ben nyitotta meg feleségével, aki a mai napig mondhatni jobbkeze, de a kezdetekről, az indulásról idéznék egy vele keszült cikkből, a cikkiró utólagos engedelmével! (2009-es cikk, egy már megszűnt weblapról)

Egy életkép a tulajdonosról..vácistrand, 2010!

- Mióta működik ez az étterem, honnan az ötlet, hogy egy pincét eredeti miliőjében megőrizve, valami olyasmit adjanak az embereknek, amiért már-már messzi földről is csodájára járnak a Remete Pincének? Mi a titok?


- Ötödik éve működünk, negyvenkét éve tevékenykedünk feleségemmel együtt a vendéglátóiparban. Hosszú és mozgalmas évek állnak mögöttünk, egy nagy étteremmel a múltban, túl rendezvényeken és izgalmakon, több okból kifolyólag úgy döntöttünk, kisebb volumenű vállalkozásba fogunk. Nem tudunk leállni, nyugdíj kiegészítésnek és a mozgásban maradásnak ez tökéletes hely. Vácot egy remete alapította, a városban sok minden a templomokról, székesegyházakról szól, így találónak éreztük a Remete elnevezést.  A párom az, aki a háttérben rengeteg munkát végez, akinek a keze nyoma látszik az étterem minden szegletében, ő gondoskodik a napi friss virágokról, a díszítő elemekről, a kertünkről, amely tavasztól késő őszig gyönyörű virágos pompában várja a szabadban fogyasztó vendégeinket. Mondhatni, ő a dekoratőrünk és hálistennek semmilyen külső segítségre nincs szükség a lakberendezés, és a harmónia megteremtéséhez, hiszen feleségem páratlan ízléssel gondoskodik a külsőről, belsőről egyaránt. Van egy teóriánk, mégpedig, hogy csak olyan étel jöhet ki a konyhából, amit a mi szakácsunk nyugodt szívvel elfogyaszt és bár mindenhol, így nálunk is előfordulhatnak hiányosságok és nem mindig sikerül minden olyan flottul, ahogy szeretnénk. Abban az esetben, ha észrevesszük, hogy hibáztunk, semmiképp nem jöhet ki a vendég asztalához az az étel, akkor bizony a kukában végzi, és újra készül a következő. A tökéletességre törekszünk minden erőnkkel.



- Fantasztikus csapattal büszkélkedhet a személyzetet illetőleg, itt aztán mindenki érti a dolgát és nagy az összhang. Régóta dolgoznak együtt? Fontosnak érzi, hogy csapatmunka legyen a vendéglátás önöknél?


- Gyakorlatilag a nyitás óta ugyanazon személyzettel dolgozunk. A háttérben volt némi váltás, ám nagyrészt mindenki itt van a kezdetektől. Jóval fiatalabbak, mint mi, ám nagyon jó munkaerők, értik és érzik a vendéglátás csínját-bínját, szeretnek itt lenni és ez nagyon fontos! Családias a légkör, jó a hangulat, s ez a vendégekre is kihat. Nem jellemző a nagyobb konfliktus, a személyzeten belüli furkálódás pedig elképzelhetetlen. Sokan járnak hozzánk hálaistennek, szeretik az étkeinket, dicsérik a kiszolgálást, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy évről évre visszatérő vendégeink vannak, akik hoznak magukkal újabb vendégeket és mi ennek nagyon örülünk. Amíg tudunk, erőnkkel és szívünkkel azon vagyunk, hogy aki ide betér, jól érezze magát nálunk és jóllakottan, kedves emlékekkel térjen haza.

Hosszasan üldögéltem az ódon falakkal körülvett varázslatos pincében. Ambrus úr szerénységét és kedvességét látva, a személyzet mosolygós sürgés-forgását tapasztalva és a viruló rózsákban gyönyörködve számomra egyáltalán nem kétséges, hogy ez a hely megmarad egy ritka gyöngyszemnek és csillogni fog, amíg ilyen emberek tevékenykednek benne.

Frenyó Krisztina
Forrás: Dunakanyar Régió


Tavaly nyáron voltam az étteremben utoljára, egészen pontosan a teraszán. Feleségemmel ünnepeltük itt az első éves házassági évfordulónkat, ráadásként ott kalimpált a pocakban Ábel is, igaz akkor még miniatűr méretben. Egy gyönyörű szép nyár nap volt! Gyümölcslevest ettem, Ő hagymakrém gombakrém levest, a második fogásról inkább képet közölnék, a tételeket finom roséval öblítettük le!

.. Meg is említem a Remete egyik hibáját, mégpedig azt, hogy a mai napig nincs weboldala!! Egy ilyen kaliberű étterem nem teheti meg, hogy ne készítessen egy naprakész, akár minimál design oldalt.. Ha lenne, most pontosan tudnám idézni a főételeinket, de így marad a kép.. Az ételek egyébként egytől-egyik rettentő finomak voltak, a felszolgálás udvarias, az ételekre sem vártunk sokat, pedig a terasz teljesen televolt. Beszéljünk kicsit magáról a helyről.  Aki nem járt még itt, nehezen találhatja meg, cím szerint Fürdő lépcső 3. szám alatt helyezkedik el. Egészen pontosan a Fürdő utca és a dunaparti Ady Endre sétány határolja, parkolni szerintem az utóbbi sétányon érdemes és egyben ingyenes. A teraszon szezonban 10-12 asztal található szellősen, gyerekszék is akad, sőt egy játszósarkot is kialakítottak, hogy lefoglalják az örökmogzókat!

 

Ahogy említettem, tavaly jártunk itt utoljára, de a belső részt még nem nagyon láttam, így adta magát az alkalom, hogy ismét tiszteletünket tegyük a Pincében, Valentin napján! Belépve 2 helység fogad minket, a belső tágasabb, 4 kisebb és egy hosszú asztallal, nagyobb társaságok részére, a külső pincében pedig 3 asztal kapott helyet. (A pincék egyébként állítólag még a török korból származnak!) Hétköznap koradélután volt, egy idős páron kívül mi voltunk az egyedüli vendégek. Mindkét pincehelység hangulatosan, ízlésesen fel volt díszítve, friss virág, mécsesek, gyertyák, a pince szellemének megfelelő képek a falakon. A bútorok, asztalok teljesen egyediek, nagyon feldobják a helyet! Egyszóval esztétikából minden klappol.

A kiszolgálás most is hibátlan volt és talán véletlen, de ismét a gyümölcsleves/gombakrémleves kombót választottuk "előételnek" :) (a gyümölcsleves egyébként gyengém..) Az ízek tökéletesek voltak, a gombakrém leves sajnos túlságosan meleg volt, de tele friss gombával, nem a száritott fajtával. A második tétel részemről fetasajttal, szalonnával töltött csirkemell volt, tepsis burgonyával, finom volt, de összességében nekem kicsit száraznak bizonyult. Párom libamellet evett, dinsztelt káposztával, igazi házi vajas burgonyapürével! (ha a liba bőre picit meg lett volna pirítva, csillagos ötös!) Desszert már nem fért volna belénk, de egy kedves gesztusként feleségem egy szál tulipánnal lett gazdagabb. :)

Az étterem 2008-ban megnyerte a Rozmaring díjat is, Budapest-Közép-Dunavidék régióban, a díjról néhány szóban..

2006. december 3-án, a Magyar Turizmus Zrt. és a Virágos Magyarországért Mozgalom közös kezdeményezésére, első alkalommal kerültek átadásra a Rozmaring díjak a lajosmizsei Új Tanyacsárdában. A rozmaring elnevezés a Virágos Magyarországért mozgalom gasztronómiával való összekapcsolódására utal, hiszen a díjjal azokat az éttermeket jutalmazzák, amelyek különös gondot fordítanak az igényes belső kialakítására és környezetük rendezettségére, növénnyel, virággal való díszítésére. A versenyben azok vendéglátó egységek vehettek részt, amelyek csatlakoztak a "Nagy Ízutazás 2006" kampányévhez, illetve településük részt vett a Virágos Magyarországért mozgalomban... A díj odaítéléséről egy két részből álló zsűri döntött. Az egyes éttermek megjelenését a Virágos Magyarországért mozgalom képviselői, míg a gasztronómiai színvonalat turisztikai szakemberek ítélték meg. Végül pedig minden turisztikai régióból egy vendéglátóhelyet választottak ki, ami megnyerte a Rozmaring díjat.

 

- Hogyan fogadta a Rozmaring Díj érkezését?


- Kilenc régióra van osztva az ország, évente összesen kilenc díjat osztanak szét, a környékünkön ránk esett a választás és a többi díjazottat is látva, ez óriási megtiszteltetés. Teljes meglepetésként ért bennünket a hír, fogalmunk sem volt arról, hogy mi is jelöltek lennénk erre a díjazásra.  Olyan ez, mint amikor Mátyás Király álruhában elment körülnézni, hozzánk is eljött valaki és gondolom jól érezte magát és megelégedetten távozott éttermünkből, nem is tudjuk azóta sem, ki volt ez az álruhás ember. A Rozmaring Díjra visszatérve, aki itt járt azt láthatta, hogy nálunk mindennap friss élő virág van az asztalon télen-nyáron, és a kiszolgálásnál ügyelünk arra mindannyian, hogy itt minden a vendégért és a vendégről szóljon.  Az étlapunk nem kicsi és nem túl nagy, hiszen az éttermünk, eredeti török pice lévén, nem alkalmas bővítésre, ám nem is szeretnénk terjeszkedni. Próbálunk a meglévő adottságokkal jól gazdálkodni, jóízű és ízlésesen tálalt étkeket felszolgálni egy normál ár-érték arányt tartani és magunkat adni mindenkor.

Az étlapot szívesen bemutatnám, de annál szenilisebb vagyok, hogy minden fogást fejből felidézzek. Örvendetes, hogy az étlapon szereplő ételek listája jól megfontolt, nem túl hosszú, gondolom bejáratott, kitapasztalt tételek. Szerepelnek itt halak, csirke, sertés, vadhúsok, egyszerűbb és kiulinárisabb étkek. Van napi menü is és erős jópont, hogy borokból sem állnak rosszul! Az ételeket előmelegített tálakon szervírozták, remélem nem csak nekünk :) Apró, de figyelmes gesztus! Párom teát kért a valentin napi ebéd mellé és talán sehol máshol nem kapott hozzá ilyen parádés körítést!

Majd elfelejtem megemlíteni, azon ritka váci vendéglátóhelyek egyike a Remete pince, ahol még ősszel is üzemel a terasz, hangulatos gázmelegítőkkel, takarókkal, zenével.. Valami elindult ebben a városban is talán!  

Tisztaság.. nem találok fogást az éttermen, a mosdó is kifogástalan. A teraszon nyáron szunyogriasztók üzemelnek, halk zene szól, bent szintén.. most hétvégén épp Bocelli.

Kis mellékszál, de ha már Bocelli.. a Vivere, Live in Tuscany koncertjét aki teheti, szerezze be, hallgassa meg, csodás! Az egyik legjobb DTS keverés az utóbbi időben, de persze a főszereplő a lényeg!

 

 

A hangulatos teraszt már említettem, azt viszont nem, hogy a terasz feletti  kis dombot, ami régebben orbitál dzsumbuj volt,  az étterem tette rendbe. Színes virágok, bokrok, növények és este egy kis díszkivilágítás teszi hangulatosabbá a környezetet. Az étterem sárga fala is ötletesen lett kialakítva, különféle Vácra jellemző jelképek lettek felfestve, alul egy elnagyolt Vác térkép, balra fent az étteremnek nevet adó Vácz remete képe. Mellette középen a kórház dombon található Kálvária, jobbra pedig a dunakorzón található régi váci várfal látható.A tulajdonos egyébként az étterem feletti utcában lakik, közvetlen az étterem mellett, így szinte az étteremmel együtt él! Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy arrafelé sétálva szinte mindig összefutok vele. Ami talán ritkaság, hogy biciklitároló is van, közvetlen a terasz oldalán, motorosok is gyakran fordulnak meg a helyen.

Az árakról néhány szó.. Sajnos amíg 1-2 évtizeddel korábban egy éttermi ebéd nem számított luxusnak egy családnak, manapság már tetemes kiadás. A Remete nem az a kimondottan olcsó hely, de ha az itt eltöltött időnket, az ételt, a környezetet, a hangulatot figyelembevesszük, korrektnek mondható. A főételek ~1100ft körül kezdődnek, egészen 3500ft-ig (emlékezetből írom), az étterem egyébként II. osztályú, besololásuk szerint. Asztalt telefonon lehet foglalni, ami talán nyáron lehet fontosabb, ahogy láttam, akkor eléggé pörgött a hely, a terasz..tehát szükség is lehet rá. Wifi nincs, de valahogy itt nem is éreztem hiányát, illetve még senkit nem láttam itt laptoppal rohangálni.

 Gyümileves, gombakrém leves - 2010 - 2011

 

Zárásképp csak ajánlani tudom a helyet, rettentő hangulatos, már a kicsit eldugott jellege miatt is, az ételekre sem lehet panasz.. (ha valakinek van/volt, lehet kommentelni, ez a többi cikkre is érvényes!) Ambrus úr, csak így tovább!


Nagyobb térképre váltás

Váci Remete Pince étterem
2600 Vác, Fürdő lépcső 3.

Nyitvatartás: 12:00-tól 22:00-ig

Asztalfoglalás : 06 27 302 199
email: vacremete@dunaweb.hu
 

Értékelés: 10/8

+ hangulatos, romantikus légkör, gyors kiszolgálás
+ gyerekbarát, nyáron játszósarok, gyerekszékek
- picit talán drága
- weboldal hiánya, megközelíthetőség nehézkes, annak, aki először jár itt

 Vélemények az étteremről:

 

"Szerintem közel s távol a legjobb hely. Mindenben a vendég kedvét keresik... a kiszolgálás remek és az ételek fenségesen finomak. Igazán örömteli elkölteni itt egy ebédet vagy vacsorát. De egy pohár bor mellé beülni, csak úgy... hát az is felüdülés. Szóval abszolút az első Nálam!"

 

"Az étterem egy boltíves pincéből van kialakítva, megőrizve a hely jellegét, nem modern bútorokkal zsúfolták tele, hanem kovácsoltvas székek-asztalok vannak bent, ízléses bárpulttal, szép dekorációval. Nyáron a pince előtti teraszra lehet kiülni, amit lépcsősor ölel körül. Innen közvetlen rálátásunk van a vízre. Az ételek finomak, bort lehet decire is kért, így csak egy kellemes esti borozásra is be lehet ülni, romantikázva."

 

 "Az étterem belül rendkívül barátságos és kellemes, kinti asztalok is vannak és gyerekek számára pici jőátszótér, egyébként a közvetlenül alatta lévő gyönuörűen ápolt Dunaparton is van játszótér (ezek nagymamai prioriátsok) A kiszolgálás rendkívül udvarias és a látszólag hagyományos, nagyon ízletes "magyaros" ételek meglepően könnyűnek és kellemesnek bizonyultak."

 3D-s panorámafotók az étteremről!

Belső pince / Terasz nyáron / Külső pince

 

 

3 komment

Címkék: étterem dunapart remete vaci vaciremete


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr312666161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felbi 2011.04.17. 15:28:54

Úgy gondolom csatlakozom azon emberek (népes) táborához akik úgy gondolják, ez a legjobb étterem Vácon.
Lehet, hogy nem a legolcsóbb de itt igazi vendéglátás folyik. Ami sok más váci étteremről nem mondható el... sajnos...
A kiszolgálás figyelmes, sőt!
Csak egy-két példa: A teraszon ültünk és a feleségemnek kérés nélkül hoztak egy plédet ha fázna, látták, hogy billeg az asztalunk de gyorsan kiékelték szintén kérés nélkül.
az asztalon vasalt textil szalvéta (nekem itt kezdődik a színvonalas étterem...) Ami szintén nagyon fontos a számomra a profi és gyors kiszolgálás. Nem kellett várni semmire sem többet a kelleténél! Az ételek pedig ízlésesen tálalva és melegen érkeztek, ahogy kell! Az ételeket itt most nem is dicsérném maradjunk annyiban, hogy szintén ötös!
Sok étterem tulajdonosnak ajánlanám, hogy ha a büszkeségük engedi, csak nyugodtan üljenek be egy ebédre! Némelyik sokat tanulhatna... Lehet, hogy egyesek úgy gondolják a kiszolgálás csak egy "apró" részlete csupán a vendéglátásnak de éppen ezek az "apróságok" tesznek különbséget étterem és "étterem" között!

Felbi 2011.04.17. 15:34:40

Úgy gondolom csatlakozom azon emberek (népes) táborához akik úgy gondolják, ez a legjobb étterem Vácon.
Lehet, hogy nem a legolcsóbb de itt igazi vendéglátás folyik. Ami sok más váci étteremről nem mondható el... sajnos...
A kiszolgálás figyelmes, sőt!
Csak egy-két példa: A teraszon ültünk és a feleségemnek kérés nélkül hoztak egy plédet ha fázna, látták, hogy billeg az asztalunk de gyorsan kiékelték szintén kérés nélkül.
az asztalon vasalt textil szalvéta. (nekem itt kezdődik a színvonalas étterem...) Ami szintén nagyon fontos a számomra a profi és gyors kiszolgálás. Nem kellett várni semmire sem többet a kelleténél! (értsd, pár perc nem pedig egy óra!!) Az ételek pedig ízlésesen tálalva és melegen érkeztek, ahogy kell! Az ételeket itt most nem is dicsérném maradjunk annyiban, hogy szintén ötös!
Sok étterem tulajdonosnak ajánlanám, hogy ha a büszkeségük engedi, csak nyugodtan üljenek be egy ebédre! Némelyik sokat tanulhatna... Lehet, hogy egyesek úgy gondolják a kiszolgálás csak egy "apró" részlete csupán a vendéglátásnak de éppen ezek az apróságok tesznek különbséget étterem és "étterem" között!
süti beállítások módosítása