HTML

Váci Gastro blog

Ételek, hangulatok, benyomások.. hideg-meleg, édes-savanyú, nekünk egyremegy :)

Friss kommentek

Vác - Március 15. tér

Forrás - http://www.vac.hu/index.php?page=webkamera

Facebook

Jazzy Groove hallgatás!

Egy kis easy listening a blog mellé, egészségedre! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.06.28. 07:57 kuf

Volt egyszer egy... Laguna étterem

Ahogy az oldal indulásakor beharangoztam, lesz egy olyan rovatunk, amiben letűnt korok letűnt vendéglátóhelyeit mutatjuk be képekkel, történetekkel, pletykákkal, lehetőleg minél színesebben. Igaz ebből a turisták, Vácon vendégeskedők konkrétan nem profitálnak, de mindenképpen fontosnak tartom, hogy a teljes váci gastro körkép felépítésében bemutassuk ezen helyeket is. A sorozat első ilyen helye a fénykorában és még váci viszonylatban is elég ismeretlen Laguna étterem, a Temető út 18.-as szám alatt.

"Éttermünk a Lagunákat idéző varázslatos hangulattal várja kedves vendégeit! Jó időben zárt teraszok nyújtanak kellemes, árnyas zugot a csipetnyi nyugalomra vágyóknak. Éttermünkben a grill ételkülönlegességek mellett 35 féle pizza közül is választhat. Saját parkoló a vendégek részére. Hétköznaponként menüétkeztetés. Vác területén ingyenes kiszállítás. Rendezvények lebonyolítását is vállaljuk. Rendezvényhajónk 6 éve működik sikeresen. Különösen alkalmas különböző rendezvények, fogadások, esküvők, céges rendezvények lebonyolítására 120 főig.Svédasztalos felszolgálás, széles italválaszték." - olvasható az étterem egyetlen fellelhető netes bemutatkozásán
 


Az általam fellelt egyetlen kép a Laguna eredeti belsejéről.

Illetve kép a pult mögül! ;)

1900112_10202730045989741_1645117917_n.jpg

Meglehetősen fura volt már a helyválasztás is, a Temető út egy forgalmas összekötő útja a deákvári és a belvárosi résznek, nagy forgalommal, zajjal. Az emeleti teraszok ugyan hangulatosak, de a kilátás kimerült a szemben lévő iskolában és a már felszámolt temetőben . Ettől függetlenül akár még mehetett is volna a hely, mert Deákvár sosem volt étterem-nagyhatalom, összesen 2 említésreméltó étteremről tudok. Az egyik a deákvári főúton lévő "Szolgáltatóház" étterme, amely még gyerekkoromban megszünt, a másik pedig a Szalai Zoltán által vezetett Deákvári ételbár a Kreszparknál. (ami később egy nem túl sikeres nightclubbá avenzsált).


Nagyobb térképre váltás

 

 

Ha valakit érdekel a Temető út 18. múltja, akkor közel egy évszázadot visszaugorva a "Budinszky–Bodenlosz Vasöntöde és Radiátorgyár"-at találnánk a címen, amely a világháború alatt a városban főleg Bódenlósz néven volt közismert. Dédnagymamám a háború alatt itt dolgozott, akkoriban hadiüzemként funkcionált a gyár, bombákat, töltényeket készítettek itt.
 


A Levél utcai (jelenleg Lidl építkezés) fronton sokáig láthatóak voltak a föld alatti gyár pincerendszereinek lejáratai. Egy sokkal látványosabb és kézzelfoghatóbb kortörténeti emléke a gyárnak a város néhány pontján fellelhető és jelenleg is városi védelem alatt álló Bodenlosz csatornafedelek. A konkrét fotó az Eszterházy utcában készült.

Ha már a környéket ilyen részletesen végignéztük, térjünk vissza az étteremhez. Az nyitás pontos dátumát sajnos nem sikerült kideríteni, sőt eleve nagyon kevés anyagom van a helyről. Annyi bizonyos, hogy Kemény Dénes (jelenlegi vizilabda válogatott kapitány) volt az első tulajdonos és nagyjából 8-10 éve nyitott meg a hely. Az alap profil étterem volt, később a kínálat bővült grillételekkel és pizzákkal (kiszállítással). Annakidején ettem itt néhányszor, pizzát is gyakran rendeltünk innen, nekem nem volt problémám az ízvilággal és az adagokkal. A belső kialakítás és a színek a mai napig nem változtak, a falak vörös színre festettek, a padló csempézett, fa berakásokkal. A földszinten volt a konyha, illetve a mosdó helységek, egy lépcsőn juthattunk fel magába az étterembe. Fent közvetlen egy hajópadlóval borított kis előtérbe jutunk, amiből egy körbefotelezett box nyílt, középen egy nagy asztallal. Innen újabb 2 lépcső vezetett a főhelységbe, jobboldalt pult, balra és előre pedig az asztalok.  Az ablakok nagyon jópofák voltak, üvegfestékkel mindenféle színű és formájú alakzatok voltak rájukfestve, sajnos ezeket a motívumokat mára már megette az idő vasfoga.  Hogy pontosan miért is zárt be a hely, további nyomozást igényel, mindenesetre szerintem nem volt jelentős látogatottsága. Voltak itt nagy bulik is, a vizilabdacsapat egy időben sokat járt ki ide, aztán szépen, lassú hanyatlás után bezárt a hely. Valószínű az sem hatott mágnesként a vendégkörre,hogy az utolsó hónapokban bármikor jártam itt, folyamatosan bent ült 1-2 kopasz, kigyúrt úriember és folyamatosan pornócsatornát néztek az étterem tv-jén.

És hogy manapság mi a helyzet az étteremmel? Néhány éve az egyébként üresen álló helységet ki lehet bérelni (kaució ellenében) rendezvényekre, relatív gyakran rendeznek itt azóta "házibulikat", hétvégi bulikat, pókerpartikat. Érdemes tudni, hogy a nagyobb, főleg zajjal, hangos zenével járó rendezvényeket be kell jelenteni a váci rendőrkapitányságon, így el lehet kerülni egy lakossági bejelentés során a szerv helyszínre való vonulását. Habár a jelenlegi tulajdonos házaspár próbálja fenntartani az épület és az infrastruktúra állagát, azért mondjuk ki nyíltan, erős kihívásokkal küszködik az épület. Tavaly egy rendezvény kapcsán hárman fél napig takarítottuk a helységeket, a mosdók ordenáré állapotban voltak, a padlókő ragadt, az emeleti pult szintén.. Az asztalokat a rászáradt Jager tartósíthatta, a pult alatti kishűtő pedig "biohazard" kategória volt. Több palack Domestos és fertőtlenítő után helyreraktuk a helyet és a buli is jól sikerült, de ez nem a jelenlegi tulajdonos érdeme. Az elkért nem is csekély kaució mellett ez a döbbenetes alapállapot több, mint érdekes, minimum illene 2-3 buli után a tulajnak felbérelnie egy takarító csapatot és rendbetenni a helyet. Egyébként a hely, a lehetőség nem rossz és nagyon Vácon nem tudok hasonló helyet, amit ki lehetne bérelni, viszonylag messze van lakott épületektől és jól megközelíthető. A hely bérlése egyébként a Csányi körúton, a Fehér Galamb üzletház tövében lévő Rapid Fotó-ban lehetséges, külön tarifa van hétköznapra, hétvégére, illetve kiemelt ünnepnapokra, mint például szilveszter. A bérleti szerződésben minden felelősséget a bérlő vállal, tehát aláírás előtt olvassátok át és buli közben is érdemes észnél lenni. Van 2 nagyobb italhűtő és egy pici a fenti pult alatt. Van továbbá melegvíz és fűtés, nyáron talán a klíma is üzemel. Az evőeszköz felhozatal gyér, néhány pohár, tányér és véget is ér a felsorolás. És konkrétan a történet is! :)


(A gyér minőségű képekért elnézést, régen készültek, hihetetlen rossz fényviszonyok mellett.)

2 komment

Címkék: étterem laguna deákvár


A bejegyzés trackback címe:

https://vacigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr632115097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Werner 2017.07.24. 20:31:14

a volt egyszer egy laguna étterem szerzője egy szar alak. egy két éve fehívtam és kértem beszéljük meg azt, hogy miért kellett így lehúzni a helyet MÁIGIS VÁROM A JELENTKEZÉSÉTENNEK A SENKIHÁZI JÓPOFIZÓNAK wgy

kuf 2017.07.24. 21:12:13

@György Werner: Kedves György,

Köszönöm kedves szavait, engem biztosan nem hívott fel a cikkel kapcsolatban 2 éve, lévén 3 éve hozzá sem nyúltam a bloghoz, illetve a számomat sem valószínű,hogy tudja. Ugyanakkor a blogon szereplő emailcímből, illetve a cikkeken látszódó kommentjeimből ha szeretett volna, megtalál.

Egy hét éves bejegyzésről beszélünk,visszaolvastam, de a véleményemet tartom, most sem változott. A Kemény Déneses kezdeti időszakban jártam ott néhányszor és kajáltam is, rendben volt a hely. Illetve a bezárás előtt voltam még párszor, de tényleg pornó ment a tv-n és a biztonsági csapat és/vagy törzsvendégek sem voltak szívderítőek.

Jó néhány évvel később egy alkalomra kibéreltem Önöktől a már üres helyszínt, előzetesen bejártuk Önnel a helyet, megmutatott néhány dolgot, megírtuk a bérleti szerződést. A buli napján reggeltől kb délután 2ig hárman takarítottunk, jómagam a mosdókat dolgoztam meg domestossal. Az egyik fajansz konkrétan le volt hányva,ezt a kaució visszakérésekor említettem is Önnek. Az emeleti szinten a világos járólap több nm2-en fekete/szürke volt és ragadt, ezt is jóideig sikáltuk, hasonlóan a pulttal, fenti hűtővel és asztalokkal, de összességében mégis azt mondom,hogy maga az esemény jól sikerült! Maga a hely és a bérleti lehetőség is unikális a városban, amit nagyon jó dolognak tartok!

Gondolom és remélem,hogy azóta havi 1 jelleggel alkalmaznak egy takarítót, aki rendberakja a helyet, mert ahogy látom, hálisten gyakoriak a rendezvények.

További szép napot kívánok!
süti beállítások módosítása